Skocz do zawartości

Krótkofalówki

K_W

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Mój znajomy ma niedługo swoje urodziny.Planuje zakup krótkofalówek w przedziale 250-350zł.
I tu mój problem ... jakie wybrać??
Chodzi mi ogólnie o solidne wykonanie i dobry zasięg w lesie.
Używacie jakiś? Pomóżcie przy wyborze.
Napisano
W zeszłym roku kupiłem w selgrosie moim siostrzeńcom całkiem niezły zestaw (2 krótkofalówki + ładowarka) za około 200 zł. Nie pamiętam nazwy ale jak będę u siostry to mogę sprawdzić. Zasięg wg. instrukcji: 10km w terenie otwartym, 5km w zabudowaniach. W komplecie były też słuchawki, a dyskrecja w czasie rozmów też jest dobrą sprawą.
Napisano
Zasię chyba baaaaardzo naciągany na sprzęt za 200 zeta. Zakupiłem za przysłowiowe 0,7 od kolegi radyjka firmy maxcom - działają na kilkaset metrów w terenie niezabudowanym.
W robocie używam motoroli - w terenie mocno nasyconym stalą działają na jakieś 200 metrów. W terenie wolnym od zanieczyszczeń jakieś 1,5-2 kilometry.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 10:06 30-11-2011
Napisano
MAXCOM WT 350.
W mieszanym terenie (1 osoba w polu, po drodze lasek, kawałek pola, druga osoba w lesie jakieś 500m) zasięg ok 1300m. Więcej do szczęścia nie potrzeba. W górach (dolina, 2 osoby po jej przeciwnych stronach na stokach narciarskich) rozmawialiśmy bez problemu na 7km. Dalej się nie dało bo to były 2 górne stacje po przeciwnych stronach dolinki.
W terenie zabudowanym może 500-700m. Wszystko zależy od tego jak blisko stoicie przeszkód. Może to być dziwne ale 2 osoby, w odległości 500m wewnątrz osiedla (stojące blisko przeszkód) będą ledwie się słyszały. Ale oddalając się od siebie i wychodząc poza to osiedle (bloki pozostają nadal między nimi ale osoby są oddalone od przeszkód) nagle zaczynają się słyszeć bardzo dobrze. Pomimo tego że w rzeczywistości są dalej od siebie a osiedle cały czas stanowi przeszkodę.

Jak chcesz większych zasięgów to musisz inwestować w nielegalną w PL częstotliwość. A to spowoduje że nie będziesz się mógł komunikować z krótkofalówkami PMR kolegów.
Napisano
Chyba skuszę się na maxcom'a WT350
Czytałem opinie na jego temat i w miarę dobry sprzęt jak za tą cenę.
Napisano
Niewiem jak sie to ma do cen w Polsce, ale i mnie mozna kupic takie http://www.canadiantire.ca/AST/browse/7/Electronics/3/PhonesFRS/GMRSGeneralMobileRadioService.jsp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie