K_W Napisano 29 Listopad 2011 Autor Napisano 29 Listopad 2011 Witam Mój znajomy ma niedługo swoje urodziny.Planuje zakup krótkofalówek w przedziale 250-350zł.I tu mój problem ... jakie wybrać??Chodzi mi ogólnie o solidne wykonanie i dobry zasięg w lesie. Używacie jakiś? Pomóżcie przy wyborze.
irasiad Napisano 29 Listopad 2011 Napisano 29 Listopad 2011 W zeszłym roku kupiłem w selgrosie moim siostrzeńcom całkiem niezły zestaw (2 krótkofalówki + ładowarka) za około 200 zł. Nie pamiętam nazwy ale jak będę u siostry to mogę sprawdzić. Zasięg wg. instrukcji: 10km w terenie otwartym, 5km w zabudowaniach. W komplecie były też słuchawki, a dyskrecja w czasie rozmów też jest dobrą sprawą.
woytas Napisano 30 Listopad 2011 Napisano 30 Listopad 2011 Zasię chyba baaaaardzo naciągany na sprzęt za 200 zeta. Zakupiłem za przysłowiowe 0,7 od kolegi radyjka firmy maxcom - działają na kilkaset metrów w terenie niezabudowanym.W robocie używam motoroli - w terenie mocno nasyconym stalą działają na jakieś 200 metrów. W terenie wolnym od zanieczyszczeń jakieś 1,5-2 kilometry.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 10:06 30-11-2011
irasiad Napisano 30 Listopad 2011 Napisano 30 Listopad 2011 Być może. Nie sprawdzałem. Ale wykonanie solidne.
jacho Napisano 1 Grudzień 2011 Napisano 1 Grudzień 2011 MAXCOM WT 350.W mieszanym terenie (1 osoba w polu, po drodze lasek, kawałek pola, druga osoba w lesie jakieś 500m) zasięg ok 1300m. Więcej do szczęścia nie potrzeba. W górach (dolina, 2 osoby po jej przeciwnych stronach na stokach narciarskich) rozmawialiśmy bez problemu na 7km. Dalej się nie dało bo to były 2 górne stacje po przeciwnych stronach dolinki.W terenie zabudowanym może 500-700m. Wszystko zależy od tego jak blisko stoicie przeszkód. Może to być dziwne ale 2 osoby, w odległości 500m wewnątrz osiedla (stojące blisko przeszkód) będą ledwie się słyszały. Ale oddalając się od siebie i wychodząc poza to osiedle (bloki pozostają nadal między nimi ale osoby są oddalone od przeszkód) nagle zaczynają się słyszeć bardzo dobrze. Pomimo tego że w rzeczywistości są dalej od siebie a osiedle cały czas stanowi przeszkodę.Jak chcesz większych zasięgów to musisz inwestować w nielegalną w PL częstotliwość. A to spowoduje że nie będziesz się mógł komunikować z krótkofalówkami PMR kolegów.
K_W Napisano 4 Grudzień 2011 Autor Napisano 4 Grudzień 2011 Chyba skuszę się na maxcom'a WT350Czytałem opinie na jego temat i w miarę dobry sprzęt jak za tą cenę.
cairo1 Napisano 4 Grudzień 2011 Napisano 4 Grudzień 2011 Niewiem jak sie to ma do cen w Polsce, ale i mnie mozna kupic takie http://www.canadiantire.ca/AST/browse/7/Electronics/3/PhonesFRS/GMRSGeneralMobileRadioService.jsp
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.