Skocz do zawartości

srebrna moneta watykańska

soprano74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!Jeżeli mój wątek się powtórzy,proszę moda o skasowanie jednego z dwóch.Jakiś czas temu znalazłem na terenie Niemiec monetę watykańską,tak myślę,że watykańską.Na załączonej tablicy jest to pozycja nr 2.Monety są identyczne z jedną różnicą,na mojej na reversie widnieje Argent,nie argen.Tablicę tą znalazłem po długotrwałych poszukiwaniach w sieci na stronie holenderskiej.Proszę o pełną identyfikację mojej monety.Jeżeli pomocna będzie strona,na której ją znalazłem to podam adres do niej.Z góry dziękuję!

Napisano
mers Muntboek, het andere volgends eene teekening van een stuk uit het kabinet van professor C.P. Serrure. Dewijl beide afdeelingen niet zeer nauwkeurig zijn heb ik gemeend geenen ondienst te doen deze twee stukken op nieuw uit te geven met eene derde tot hiertoe onbekende varieteit.
Ziet hier de beschryving dezer drie penningen. De type is op alle de zelfde. Op de voorzyde staet een rechtziende pauselyk borstbeeld, op de keerzyde een leeuw, die een vaendel vasthoudt. De opschriften zijn:

1. S. PETRUS III PONT. MAX. (sanctus Petrus III pontifex maximus).
Keerzyde: MONETA NOVA ARGEN. D.I. VY. (moneta nova argentea domini in Vyanen).

Van der Chijs, pl. XIII Nr 25. - Verzameling van professor C.P. Serrure.

2. S. PETR. IIII PONT. MAX. (sanctus Petrus IIII pont. maximus)

Keerzyde: MONETA NOVA ARGEN. D.I. VY. (moneta nova argentea domini in Vyanen).

Verzameling van professor C.P. Serrure.

3. S. PETRUS APOSTOLUS PONT. MAX. (sanctus Petrus apostolus, pontifex maximus).

Keerzyde: H.D.D. BR. L.D. IN V. ETSI MORTUUS UR. (Henricus dominus de Brederode, liber dominus in Vyanen, etsi mortuus urit), zijnde deze laetste woorden de kenspreuk van Hendrik.

Van der Chijs, pl. XLII, Nr 24, verzameling van professor C.P. Serrure.
Napisano
znalazłem opis tych monet niestety w jęz.holenderskim,bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie co jest co?
http://www.numismatischekringbrabant.nl/Artikel/Bianco.pdf
Napisano
Tak!przepraszam,za nowy wątek.Monetka poleżała i dało się z niej więcej odczytać.W ten sposób ustaliłem,że jest to holenderskie naśladownictwo bolońskich papieskich bianco.Interesuje mnie kto bił przeze mnie posiadaną monetkę,występowanie,jakieś zdjęcia w celach porównawczych.Myślę,że całość wiedzy zawarta jest w tym ostatnim linku który podałem,lecz nijak holenderski mi nie podchodzi.Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie