panzerhrabia Napisano 20 Listopad 2011 Autor Napisano 20 Listopad 2011 witam wpadł mi w ręce taki dziwny zastępczak kolor na pochwie i rękojeści zbliżony do naszego przedwojennego khaki, jedno dziwne bicie na grzbiecie głowni, proszę o ID w miarę możliwości pozdrawiam
zukuri Napisano 20 Listopad 2011 Napisano 20 Listopad 2011 Pruski pierwszowojenny bagnecik zastępczy. Podobnie skonstruowaną rękojeść miał ersatz/ okopowy nóż, który sygnowano puncą producenta Robert Klass – możliwe, że i ten bagnecik ma związek z tamtym producentem. Bagnecik występował w dwóch wersjach- z wysokimi „uszami” na lufę jak Twój, i z niewielkim oparciem lufy jak w niemieckim typowym drugowojennym bagneciku. Punca , to typowy kontrolny stempelek.Pozdrawiam, Piotr
panzerhrabia Napisano 20 Listopad 2011 Autor Napisano 20 Listopad 2011 dziękuję za identyfikację:) dużo ich wyprodukowano? dałem za niego 200 złpozdrawiamM.P
zukuri Napisano 20 Listopad 2011 Napisano 20 Listopad 2011 Raczej nie przepłaciłeś, bo Twoj bagnecik bardziej mi się podoba od tego np:http://allegro.pl/bagnet-niemiecki-zastepczy-i-wojna-sw-i1873154983.htmlBardzo ciężko powiedzieć, jaki ersatz w jakim nakładzie wyprodukowano, więc raczej ciężko będzie...Spotkałem się z kopią tego bagnetu, więc na te w stanie fabrycznym warto uważać, ale falsy są chyba rzadsze od oryginałów ;-)Pozdrawiam, Piotr.
panzerhrabia Napisano 20 Listopad 2011 Autor Napisano 20 Listopad 2011 kupiony z pewnego źródła ostrze całe w samrze jeszcze oryginał na 100%. Zukuri powiedz mi jeszcze co to za szabla solinegna 4 wątki poniżej :) pozdrawiam
Pytanie
panzerhrabia
witam
wpadł mi w ręce taki dziwny zastępczak kolor na pochwie i rękojeści zbliżony do naszego przedwojennego khaki, jedno dziwne bicie na grzbiecie głowni, proszę o ID w miarę możliwości
pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.