agn102 Napisano 6 Listopad 2011 Autor Share Napisano 6 Listopad 2011 Czy ktoś się orientuje na pamiątke jakiego wydażenia umieszczono tam ten głaz? Czerwona Niwa znana jest z wydażeń 1915 roku i o tym w internecie jest sporo, ale o 1398 nic nie znalazłam... na miejscu też żadnej informacji (np. tabliczki informacyjnej) nie ma. 2 razy tam się zatrzymywałam, ale żywego ducha w tym momencie przechodzącego, czy przejeżdżającego rowerem nie spotkałam.Z góry dziękuję za informację...Agnieszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakkar Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 Może to chodzi o to wydarzenie Piotr (drugi syn Marcina), dziedzic Guzowa w r. 1398 otrzymuje od Ziemowita ks. Mazowieckiego Sołectwo we wsi Czerwona Niwa."http://www.babice.waw.pl/babica.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agn102 Napisano 28 Listopad 2011 Autor Share Napisano 28 Listopad 2011 Dzięki Drakkar..... :)Aż mi się głupio zrobiło, bo znalazłam kiedyś ten fragment,,,, tylko czytałam" coś innego niż tam jest napisane, i nijak mi nie pasowałao to co czytałam do wydażenia godnego upamietnienia takim głazem. A to na pewno o to chodzi.... :)A teraz znalazłam jeszcze taki fragment (całości mój PDF coś nie chce otworzyć, jutro pokombinuję na innym komputerze): w 1398 r. Piotr z Guzowa otrzymał od księcia Siemowita IV urząd wójta we wsi Czerwona Niwa i sprawował nadzór nad dobrami książęcymi w Wiskitkach"Niewątpliwie dotyczy to tego samego wydazenia....A swoją drogą, ciekawe ilu mieszkańców Czerwonej Niwy wie o co chodzi z tym głazem :))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakkar Napisano 30 Listopad 2011 Share Napisano 30 Listopad 2011 Jeśli to ten PDF(Rocznik_Warszawski-r1996-t26-s77-101.pdf) to u mnie w programie Foxit Reader tez nie chciał sie otworzyć, pomogło zaktualizowanie programu. Jak będę w tamtych rejonach i spotkam jakiegoś autochtona to spytam się o ten kamulec" , ciekawe jakiej historii się dowiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mazow Napisano 8 Grudzień 2011 Share Napisano 8 Grudzień 2011 Cześć,Podjedź do księdza z Guzowa. Jest to bardzo miły człowiek, który wie wszystko" o historii okolic i z pewnością Ci pomoże. Wieś Czerwona Niwa była kilkakrotnie doszczętnie spalona i przenoszonaodbudowywana" w nowych lokalizacjach. Jest fajna książka Guzów i okolice" w której to jest wiele ciekawych informacji.Ps. za kamieniem i w promieniu kilometrów X teren jest przecewkowany.Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.