agn102 Napisano 6 Listopad 2011 Autor Napisano 6 Listopad 2011 Czy ktoś się orientuje na pamiątke jakiego wydażenia umieszczono tam ten głaz? Czerwona Niwa znana jest z wydażeń 1915 roku i o tym w internecie jest sporo, ale o 1398 nic nie znalazłam... na miejscu też żadnej informacji (np. tabliczki informacyjnej) nie ma. 2 razy tam się zatrzymywałam, ale żywego ducha w tym momencie przechodzącego, czy przejeżdżającego rowerem nie spotkałam.Z góry dziękuję za informację...Agnieszka
drakkar Napisano 21 Listopad 2011 Napisano 21 Listopad 2011 Może to chodzi o to wydarzenie Piotr (drugi syn Marcina), dziedzic Guzowa w r. 1398 otrzymuje od Ziemowita ks. Mazowieckiego Sołectwo we wsi Czerwona Niwa."http://www.babice.waw.pl/babica.htm
agn102 Napisano 28 Listopad 2011 Autor Napisano 28 Listopad 2011 Dzięki Drakkar..... :)Aż mi się głupio zrobiło, bo znalazłam kiedyś ten fragment,,,, tylko czytałam" coś innego niż tam jest napisane, i nijak mi nie pasowałao to co czytałam do wydażenia godnego upamietnienia takim głazem. A to na pewno o to chodzi.... :)A teraz znalazłam jeszcze taki fragment (całości mój PDF coś nie chce otworzyć, jutro pokombinuję na innym komputerze): w 1398 r. Piotr z Guzowa otrzymał od księcia Siemowita IV urząd wójta we wsi Czerwona Niwa i sprawował nadzór nad dobrami książęcymi w Wiskitkach"Niewątpliwie dotyczy to tego samego wydazenia....A swoją drogą, ciekawe ilu mieszkańców Czerwonej Niwy wie o co chodzi z tym głazem :)))))
drakkar Napisano 30 Listopad 2011 Napisano 30 Listopad 2011 Jeśli to ten PDF(Rocznik_Warszawski-r1996-t26-s77-101.pdf) to u mnie w programie Foxit Reader tez nie chciał sie otworzyć, pomogło zaktualizowanie programu. Jak będę w tamtych rejonach i spotkam jakiegoś autochtona to spytam się o ten kamulec" , ciekawe jakiej historii się dowiem:)
Mazow Napisano 8 Grudzień 2011 Napisano 8 Grudzień 2011 Cześć,Podjedź do księdza z Guzowa. Jest to bardzo miły człowiek, który wie wszystko" o historii okolic i z pewnością Ci pomoże. Wieś Czerwona Niwa była kilkakrotnie doszczętnie spalona i przenoszonaodbudowywana" w nowych lokalizacjach. Jest fajna książka Guzów i okolice" w której to jest wiele ciekawych informacji.Ps. za kamieniem i w promieniu kilometrów X teren jest przecewkowany.Pozdrawiam,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.