Lindenhof Napisano 4 Listopad 2011 Autor Share Napisano 4 Listopad 2011 witam. w rodzinnym archiwum znajduje się to zdjęcie. przedstawia mojego pradziadka z małżonką. opisane jest Rawicz-Chojno w lipcu 1916". na nazwisko miał Pawlak. tyle moich informacji. najprawdopodobniej zamieszkiwał Chojno, a wcielony został w Rawiczu. taki wniosek z opisu zdjęcia. nie mam pojęcia czy zdjęcie owo wykonane z okazji wyruszenia na front, czy może podczas urlopu. osobiście skłaniam się do pierwszej wersji.mam więc prośbę do tych z Was którzy wiedzą o Wielkiej Wojnie więcej niż ja. chodzi mi o to by dowiedzieć się w jakiej jednostce mógł służyć, jej szlak bojowy. może jest gdzieś jakiś spis służących w tamtym okresie w Rawiczu. z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 4 Listopad 2011 Autor Share Napisano 4 Listopad 2011 verte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 4 Listopad 2011 Share Napisano 4 Listopad 2011 Z wojny wrócił? Zaginął? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 4 Listopad 2011 Autor Share Napisano 4 Listopad 2011 z tego co wiem, to wrócił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gewal Napisano 4 Listopad 2011 Share Napisano 4 Listopad 2011 W Rawiczu i Lesznie stacjonował 50 PP im. Hrabiego Werderu (3 Dolnośląski), sformowany w 1860 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 5 Listopad 2011 Autor Share Napisano 5 Listopad 2011 ok. to już coś. rozumiem, że to jedyny garnizon w Rawiczu. a mogło być tak, że go przerzucili do jakiegoś innego pułku tej samej dywizji? gdzie szukać jakiegoś wykazu, ewidencji, żeby trafić na jego ślad? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.