kickerman Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 Witam.Ostatnio zauważyłem coś dziwnego w moim wykrywaczy.Chodzi mi o to że na dyskryminacji 0 mam mniejszy zasięg niż na 3+. Czym to może być spowodowane ? Zasięg jest niższy o jakieś 20%. Sprawdzałem tylko na dużych przedmiotach (samochód i maszyny rolnicze)Jeżeli ktoś miał kiedyś styczność z czymś takim w swoim sprzęcie niech się wypowie.I jeszcze jedno po dłuższym chodzeniu spada mi zasięg max. do 10%. Czy to normalne w HS-3?
Sekal Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 W sumie wydaje mi się to dziwne, na dyskryminacji 0 zasięg powinien być większy niż na 3+ jesli się nie mylę. Ale w tej kwestii może niech wypowie się kol. pawel888Pozdro
220V Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Kolego,na pewno te objawy które ma twój HS nie są normalne.Długo go posiadasz?Czy pamiętasz o zerowaniu" wykrywki co kilka minut, nawet jeśli się nie wzbudza, czy też nie traci sygnału wiodącego?A może baterie Ci się kończą co również wiąże się z drastycznym spadkiem zasięgu.
kickerman Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 Baterie są już słabe, powyżej poziomu głośności 6,5 zaczyna głośnik charczeć po dłuższym trzymaniu koło przedmiotu.Wykrywacz mam od lutego , wcześniej nie miałem problemów z nim spisywał się bardzo dobrze tylko teraz zauważyłem takie coś.Jeśli ktoś ktoś ma HS-3 i zaglądnie tutaj mógłby podać swój max. zasięg na cewce 30 cm ?
pawel888 Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Co do malejącego zasięgu- nie ma możliwości by tak drastycznie spadał w dobrze działającej sztuce.Być może jest to spowodowane tym, o czym wspomina kolega wyżej(chodzi o zerowanie).W swoim HS-3 nie zauważyłem spadku zasięgu, nawet kiedy baterie są na wyczerpaniu a sygnał pojawiający się nad większymi przedmiotami jest przerywany(spowodowane jest to brakiem napięcia). Jeżeli chodzi o zwiększanie zasięgu na wyższych poziomach dyskryminacji- kiedyś kolega na tym forum sygnalizował taką sytuację, ja natomiast nie doświadczyłem takich objawów w żadnej ze sztuk tego wykrywacza, które miałem w ręku. Ciekaw jestem jak wykrywacz reaguje w tej sytuacji na przedmioty znajdujące się w glebie, być może tylko testy powietrzne wykazują takie anomalie.
kickerman Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 Jutro zmienię baterie i zobaczę jeszcze czy na 0 zasięg jest mniejszy też na mniejsze przedmioty.Jeżeli nic nie wydumam zostaje mi tylko opcja odesłać do producenta żeby sprawdził co jest grane.
pawel888 Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Czyli wymień baterie i po kłopocie. Kiedyś robiłem test HS-3 który opisałem w pewnym wątku.Wynik:Wykrywacz w trybie statycznym, przy dyskryminacji 0 sygnalizował samochód z 2,3metra.
kickerman Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 U mnie aż tak dobrze nie jest , na dyskryminacji 3 jest to jakieś 160cm (cewka 30 cm)
Defekt Napisano 4 Listopad 2011 Napisano 4 Listopad 2011 W ostatnim czasie wysyłałem mojego smętka do inż.Smętkowskiego, w związku z uszkodzoną cewką. Przy okazji Pan Henryk zauważył, że wykrywacz jest rozregulowany, ktoś majstrował przy potencjometrach wewnętrznych. Ja tego nie robiłem i podejrzewam, że poprzedni właściciel też raczej nie miał takiej potrzeby. Więc może wykrywacz pod wpływem wstrząsów, częstej zmiany prądu, wilgoci itd. Sam rozregulowuje się. Polecałbym wysłał go na przegląd do producenta.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.