Gość Napisano 11 Marzec 2004 Napisano 11 Marzec 2004 Pomocy!Moj problem polega na tym iz chce zamowic HS-3.Tak,to problem,nie mieszkam w okolicy Warszawy,wiec dzwonie na numer jaki znalazlem na forum.I okazuje sie ze nikt tego telefonu nie odbiera,a dzwonilem o roznych porach.Wiec moze wy stali bywalcy forum mi powiecie czy sie telefon zmienil ,czy to taka taktyka Pana Smetkowskego aby klijent docenil wartosc jego dziela jak juz zdobedzie to cudo.Jesli nie moge sie dowiedziec od Pana Smetkowskiego,to moze wy mi powiecie jaka jest cena,ile nalezy czekac i jaka jest forma platnosci za wykrywacz.Wiedz ,na koniec,prosze o wszystkie podstawowe info jakie powinienem dowiedziec sie z reklamy np.w Odkrywcy
Gość Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Smętek kosztuje aktualnie 850 zeta. A dodzwonić się do p. Smętkowskiego to rzecz baaaaardzo trudna. A jak się uda to można się zniecierpliwić (bardzo) czekając na HS-a. (No chyba że ma się w ręku gotówę a on ma akurat jakiś wolny egzemplarz dla kogoś - nieraz opyla od ręki a ten ktoś musi odczekać dalsze 3 tygodnie :).Facet wie że jego piszczały mają renomę w środowisku i wie że jak ktoś chce go kupić to będzie dzwonił do oporu, czekał na wykrywacz do skutku a jemu to zwisa. Fakt że ma dużo zamówień i cięzko się mu wyrobić ale doszedł do perfekcji w olewaniu klienta.Ale swoją drogą sprzecior super i chyba warto się powkurzać jak sie go zamawia i później czeka. Pierwszy wypad w teren likwiduje powstałą frustracje.
Szefo Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 i właśnie takie podejście do klienta jest nie właściwe, bo ludzie często wolą kupić gdzie indziej bez użerania się, na tym traci głównie tylko sam producent a nie klientpozdrSzefo
majros Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Dokladnie tak jest kolega w tamtym roku czekal dwa miesiace na hs-3 wkurzyl sie i kupil rutusa,a jak przyszedl smetek to go odeslal zpowrotem .Ciekawe kto na tym stracil ,nie mozna tak traktowac klijentow tym bardziej ze producent mowil o dwoch tygodniach od chwili zamowienia.Pozdrawiam.
miq Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Witamja stalem sie szczesliwym posiadaczem smetka w 10 dni po zamowieniu :)))))))Mam pytanko jak powinno dostroic sie smetka w trybie ground balance.Czy dobrze rozumien instrukcje ze sygnal co ustawilem pokretlem tune powinien byc taki sam po opuszczeniu cewki?????Pozdro miq
maxikasek Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Ja tego nie rozgryzłem. Wg instrukcji powinno cały czas słychać w słuchawkach cichutki sygnał (tak przynajmniej zrozumiałem), mnie to wkurza więc ustawiam przeważnie ground balance na 1, tune na 4 lub 4 z kawałkiem. Saperkę wtedy łapie w powietrzu na 80 cm. Przynajmniej mój, bo podobno każdy jest trochę inaczej dostrojony.
merlin Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 miq - dobrze zrozumiałeś bo tak pisze w instrukcji , ale nie zawsze musi być taka precyzja niekiedy pomaga ustawienie z niewielka odchyłką w jedną ze stron.
Monsun Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 Witam,ja na swojego Smętka czekałem chyba ze dwa miesiące, bo się panu Smętkowskiemu trochę terminy popierniczyły. Wyszło na to, że w ostatnim miesiącu musiałem do niego dzwonić raz na pięć dni i się przypominać. Też odebrałem to jako lekki olew klienta. Kolejnym problemem był początkowo odbiór sprzętu. Pan S. zaproponował przyjazd. Ale jechać 200 km do Wawy to lekka przesada. Koniec końców sprzęt został wysłany. Szanujący się sprzedawca nie poowinien tak pogrywać z klientem. Byłem już nawet bliski rezygnacji z zamówienia. Strasznie mnie coś takiego wpienia.Co do osiągów, to muszę przyznać, że na tych samych sondach sprzęt ma inne osiągi. Faktycznie wpływa na to pogoda, grunt, ale wydaje mi się, że i sam sprzęt ma pewne dyferencje. Osiągi zamieszczane na forum mają się ni jak do tego jak jest faktycznie. Próba w powietrzu z hełmem niemieckim daje około 65 - 70 cm. Ogólnie sprzęt jak za tą cenę jest O.K. Należy się tylko wprawić. PozdrMarcin
merlin Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 Monsun.Rozbieżnośc w parametrach może być. Nie zapomnij,że to ręczna robota, a nie taśma produkcyjna z ostrym reżimem technologicznym.
Gość Napisano 27 Marzec 2004 Napisano 27 Marzec 2004 witam.widze,ze wielu sie z moim zdaniem zgadza.Ostatnio wreszczie zlapalem pana Smętkowskiego,o dziwo mily facet.A teraz czekam i zobaczymy jak z jego dawaniem slowa,jak na razie podchodze z optymizmem.Teraz zbieram wszelkie info na temat ustawien ,dostrojen.Wiem,ze tego na forum pelno ale i tak czekam na dobre rady.
merlin Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Swojego Smętka kupowałem kilka lat temu.Jezeli jesteś z Warszawy to proponuje ci nastepujące rozwiązanie. Umów sie telefonicznie , ale powiedz,ze sprzęt odbierzesz osobiście . Przynajmniej. bedziesz miał informacje na kiedy go dostaniesz. Na koniecparę uwag:1. Smetek do dobry wykrywacz , ale nie super ( już o tym pisałem ). Nie jest do wszystkiego. Na rynku jest wiele polskich i zagranicznych wykrywaczy, ale brakuje dobrych testów/ recenzji ( i nie chodzi tu zasiegi bo to nie wszystko )dlatego nawet jak pokaze sie coś innego to możesz go znać tylko albo z reklamy producenta albo informacji zasłyszanych przy okazji.2.Już w ubiegłym roku słszałem o następcy Smętka.ale jak wszyscy będą kupowali starego to chyba się nie pojawi.
Gość Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 jak w niku jestem owy" czyli zaczynam zabawe,uznalem wiec ,ze HS-3 jest na nauke w sam raz.Zdaje sobie sprawe z tego ze skarbu nie znajde ale trzeba sie na czyms szkolic,a i cena mi odpowiada i niezawodnosc.Co do odbioru ,to mieszkam dosyc daleko od Wawy .Drukowalem sobie pół dnia wszelkie rady z forum,teraz czekam na przesylkie no i pelen zapalu zabieram sie za nauke.Zawsze z radoscia przyjme wszelkie rady dotyczace ustawien,konserwacji jak i wszelkich doraznych napraw lub usprawnien.
merlin Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Jak na naukę jest jak najbardziej OK. I na długo później też.
Gość Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Witam.W sobotę odebrałem Smętka dla kumpla, swój kupiłem w grudniu, za każdym razem po +- tygodniu, więc może nie zawsze jest tak źle albo mam fart. No i odbierałem osobiście. Działający tel: 022-6510085.Powodzenia,slw.
Gość Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 Witam,wreszciem mam hs3,pelno papierow z opisem ustawień,checi i poszedlem pierwszy raz .....i rece opadly.Przez ostatnie kilka dni chodzilem,ustawialem,staralemsie dostrojic i jakos mimo wszelkich czynnosci nie moge.Nie mam kogo spytac,w moim srodowisku tylko ja jestem inny.Wiec na poczatek,moj teren to las,wzgorza porosniete lasem,ustawienia:Grond bal-0,discr-2/3,tune- 3/5,vo-lo,manual wynik kilka odlamkow i lusek,problem z tym ustawieniem mam taki iz nieraz wyje caly czas z malymi przerwami,efekt jak by dzialal na odwrot.Gdy przelacznik ustawiam na automat mam wrazenie ze ja szybciej widze cos niz wskazuje wykrywacz,prosze wiec doswiadczonych kolegow o pierwsze rady,i opis roznicy miedzy A i M.Problemem tez jest trawa,gdy ja cewka dotyka to wyje,co zrobic jak wejde na łake?Moze cos nie wlasciwie ustawiam,stosowalem sie do rad o dostrojeniu zaczerpnietych z forum,dzieki za wszelkie info.
Gość Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 WitamNowy.Miałem ten sam problem co Ty.Zmieniłem wykrywacz i skończyły się moje problemy.Pozdrawiam EFENDI
Gość Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 ciekawa rada,ale po tygodniu ,zmieniac i co dalej?to raczej potraktuje jako dowcip.
rorvik Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 HejMoja rada: przełącz na tryb dyskryminacji. Pokretło Groun/balans Cię nie interesuje, dyskryminacja powiedzmy na 3. Włączasz wykrywacz, unosisz cewkę wciskasz przycisk na rękojeści i pokrętłem kręcisz aż usłyszysz sygnał. Puszczasz przycisk i obniżasz cewkę. Jakieś 20 cm na ziemią jeszcze raz wciskasz przycisk pamięci, puszczasz cewka trochę bliżej ziemi i jedziesz:) Po paru godzinach w terenie nauczysz się. Wykrywacz trzeba poznac i nie da się tego zrobić w godzinę;)Pozdrawiamrorvik
Gość Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 a ja po 5 godzinachze smętkiem moge powiedzieć że co nieco o nim juz wiem (4 wykrywka) i efekty przyszły . Weż kilka łusek zakop je i próbuj. Potem idz na poszukiwania
Gość Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 Rorwik,wlasnie,tak robilem,problem z trawa i tym odwrotnym dzialaniem,dzieje sie to po jakim czasie.
rorvik Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 HmmWięc tak to co napisałem odnosi sie do trybu statecznego tj. manual. Po drugie wykrywacz trzeba co jakis czas na nowo zestrajać z gruntem czyli trzeba powtórzyć ostatnią fazę - cewka trochę wyżej przycisk i można szukać dalej:) Takie odwrotne działanie też mi się zdarzało na początku ale już nie pamiętam czym było spowodowane. Chodzę tylko w trybie dyskryminacji, w razie czego skręcam ją do zera i jest tak samo jak w trybie G/B a nie ma problemów ze strojeniem.Pozdrawiamrorvik
woojec Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 Darz Dół ! A ja myślę, że prędzej nauczę się obsługi myśliwca F 16! Miałem w użyciu sprzęt polski i zachodni . HS-3 to sprzęt , dla człowieczka z tyt. inż. A w warunkach polowych - tragedia to mało !!!
merlin Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 Łopatologiczna instrukcja obsługihttp://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=1&ktory=65763#65763
woojec Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 Oczywiście ,zgadzam się . Dziękuję za poparcie moich uwag!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.