szyszkastona Napisano 31 Październik 2011 Autor Napisano 31 Październik 2011 witam mam do identyfikacji kopertę zegarka interesuje mnie punca w kształcie trzylistnej kończyny i data 1678r dziękuje za wszystkie podpowiedzi
szyszkastona Napisano 31 Październik 2011 Autor Napisano 31 Październik 2011 witam mam do identyfikacji kopertę zegarka interesuje mnie punca w kształcie trzylistnej kończyny i data 1678r dziękuje za wszystkie podpowiedzi
sonicsquad Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Pierwszy osobisty zegarek zwany potem kieszonkowym stworzył Peter Henlein w roku 1510 w Norymberdze. „Miał on formę puszki o średnicy 6 cm i wysokości 2 cm i przeszedł do historii jako jajko norymberskie”.Kolejnym zwrotem w historii pomiaru czasu jest zastosowanie wahadła oraz wprowadzenie spiralnego włosa dzięki czemu stało się możliwe wprowadzenie drugiej wskazówki - wskazówki minutowej. Dokonał tego holenderski uczony Chrystian Huygens w 1695 roku. „Dzięki temu dokonano zasadniczego skoku w kierunku zwiększenia precyzji zegarków, poprzez zredukowanie niedokładności chodu z 30-15 minut do około 20 sekund na dobę ”1. Wynalazki XVII i XVIII wieku: wahadło, balans wraz z udoskonalonym wychwytem były podstawą na której opierało się zegarmistrzostwo XIX stulecia." Mogę się mylić, ale w roku 1678 raczej nie było jeszcze tak dokładnych zegarków... Ale mogę się mylić :)
Pytanie
szyszkastona
witam mam do identyfikacji kopertę zegarka interesuje mnie punca w kształcie trzylistnej kończyny i data 1678r dziękuje za wszystkie podpowiedzi
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.