mochu Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 A może to jest jakiś fals? Moneta była zakupiona w latach 60/70 przez bliską mi osobę na targu w Istambule (tak w Istambule) z większą kolekcją monet polskich. Jakoś się ostała do naszych czasów i aż nie chce mi się wierzyć że to możne być taki unikat. Coś tu chyba nie gra.
sigis3 Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Pochodzenie rzeczywiście nieciekawe, ale kto wie? Stempel nie wygląda jakoś mocno podejrzanie, dużo wyjaśniłaby próba srebra, jeśli chodzi o fałszowanie w epoce. A podrabianie takich monet na szkodę kolekcjonerów? Nie wiem, ale zbyt okazała to ona nie jest, rynek na średniowiecze dziś w sumie nieduży, a kilkadziesiąt lat temu? To może pokaż monetę jakiemuś dobremu sprzedawcy, oni powinni wiedzieć, jeśli coś mocno fałszowano. Pytanie o kontekst zakupu, czy były falsy, jaka to kolekcja, itd. Mimo wszystko warto temat drążyć, moneta siedzi w epoce".
mochu Napisano 3 Listopad 2011 Autor Napisano 3 Listopad 2011 a może nie litera tylko smok, lew czy inne stworzenie?
sigis3 Napisano 3 Listopad 2011 Napisano 3 Listopad 2011 Jednak raczej litera. K lub R, mniej prawdopodobne H, N, L.Spróbuj rozszyfrować inne litery na otoku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.