Spalice Napisano 16 Październik 2011 Autor Napisano 16 Październik 2011 Witam.Dziś w trakcie spaceru wpadło mi coś takiego.Wykonane z gumy,górnestyki" z mosiądzu.W dolnej części znajduje się otwór ok.5mm na wylot.Wysokość części mosiężnej ok. 1 cm. Dla porównania łuska z mausa.
Spalice Napisano 16 Październik 2011 Autor Napisano 16 Październik 2011 Witam.Dziś w trakcie spaceru wpadło mi coś takiego.Wykonane z gumy,górnestyki" z mosiądzu.W dolnej części znajduje się otwór ok.5mm na wylot.Wysokość części mosiężnej ok. 1 cm. Dla porównania łuska z mausa.
Spalice Napisano 16 Październik 2011 Autor Napisano 16 Październik 2011 W pierwszej chwili myślałem,że to wtyczka.
Spalice Napisano 17 Październik 2011 Autor Napisano 17 Październik 2011 Przedmiot sprawia wrażenie nierozbieralnego,lana,ciężka, twarda guma.Jak pisałem wyżej rozstaw bolców ciut szerszy niż gniazdko (mierzone suwmiarką).Przedmiot znaleziony na lotnisku,dawał dość silny i stabilny sygnał na kolor.
Spalice Napisano 16 Październik 2011 Autor Napisano 16 Październik 2011 Po za tym rozstaw jest minimalnie większy niż gniazdko.Czyżby był to jakiś odbojnik?Nie wyobrażam sobie jednak jak miałby być zamocowany.
jarosławp Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 może to być wtyczka.bolce i kabel zalewane były razem twarda gumą by nieiskrzyło.podobne stosowano przy obsludze lotniska pamiętajmy że sprzęt tam pracujący był z ZSRR z lat 50 wyglądem i materialami przypominał wiek 19 zetknołem się z nim służąc w półku lotniczym w rędzikowie koło słupska.wtyczka może być też od ukfki radiostacji
zygamun Napisano 17 Październik 2011 Napisano 17 Październik 2011 Może to jest rodzaj bezpiecznika/zwieracza elektrycznego do urządzenia dużej mocy,np.do uruchamiania silników samolotowych.
Pytanie
Spalice
Witam.Dziś w trakcie spaceru wpadło mi coś takiego.Wykonane z gumy,górnestyki" z mosiądzu.W dolnej części znajduje się otwór ok.5mm na wylot.Wysokość części mosiężnej ok. 1 cm. Dla porównania łuska z mausa.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.