Skocz do zawartości
  • 0

Chochla, srebro?

Adam_1951

Pytanie

Napisano

Próbowałem zidentyfikować znaki srebra, które są umieszczone na chochli, ale bezskutecznie. Może ktoś - zauważyłem, że są tu ludzie o dużej wiedzy w tym zakresie - zerknie i rozpozna?
Tej nabierki nie mam jeszcze w domu i na razie nie mogę zrobić lepszego zdjęcia, załączę jedynie stare z aukcji.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Próbowałem zidentyfikować znaki srebra, które są umieszczone na chochli, ale bezskutecznie. Może ktoś - zauważyłem, że są tu ludzie o dużej wiedzy w tym zakresie - zerknie i rozpozna?
Tej nabierki nie mam jeszcze w domu i na razie nie mogę zrobić lepszego zdjęcia, załączę jedynie stare z aukcji.

Napisano

Zdjęcie całej chochli... zapomniałem dodać, że na pierwszym zdjęciu między wężykiem probierczym" a literą f" jest znak lwa" lub coś podobnego.

Napisano
Jeszcze dodatkowa informacja - cały czas grzebię w internecie ;-) ...przedmiot pochodzi z Niemiec, Berlin.
N = ca. 1870 – 1882
F = ca. 1868 – ca. 1875

Najważniejsze, zastanawiam się czy to w ogóle srebro, próba mniej ważna.
Napisano
Mam kolejne informacje dotyczące próby srebra tej chochli:

...w Berlinie standardowo używano w tamtym okresie 12 Loth (750/1000) - jeżeli była wyższa próba, to puncowano dodatkowym znakiem 13", dopiero po 1888 roku stosowano powszechnie próbę 800, ale to jest wiadome na tym forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie