kimtor Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Witam.Mam pytanie czy ktoś dysponuje wiedzą na temat walk z II WŚ w okolicach Torunia? Nie ukrywam że głównie chodzi mi o rejony W kierunku Olsztyna i Warszawy.Bardzo wdzięczny był bym za info. na temat Ciechocin, Brzozówka, Młyniec, Brzeźno, Turzno i las Kamionki.
Voucur Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 Powodzenia :) Poza skromnymi jeśli idzie o udział w sprzęcie i ludziach walkami (bardziej potyczkami) osłonowymi w Brzozówce, to w w/w miejscowościach praktycznie nic się nie działo. Nie liczyłbym na nic więcej niż na kilka łusek amunicji strzeleckiej.W porównaniu z tym to np. o takie Wrzosy trwały zajadłe walki, a i tak na Wrzosach cokolwiek znaleźć to jest wielkie halo.Skądżeś Ty wpadł na tak znakomity pomysł, żeby doszukiwać się walk w północno-wschodnich okolicach Torunia?
kimtor Napisano 7 Październik 2011 Autor Napisano 7 Październik 2011 Hmmm. Na początek kamionki bardzo spore okopy (jestem w trakcie sprawdzania ale jest ich tyle że wymiękam) Poza tym opowieści starych ludzi np. w jednej z tych miejscowości poznałem dziadka który opowiadał mi o tym jak razem z ojcem chowali żołnierzy niemieckich (również pojadę tam sprawdzić) kolejne opowieści starych ludzi o wybiciu czerwonych na pewnym wzgórzu i ich masowy pochówek co potwierdza krzyż który stał tam w czasach jak byłem dzieckiem.No a poz tym jeśli w tych miejscowościach znajduję amunicję, zapalniki itp to chyba coś się musiało dziać.
R51 Napisano 9 Październik 2011 Napisano 9 Październik 2011 Kamionki podaruj sobie od razu. Nic tam nie ma. Linia wykopana, ale nigdy nie skończona (ustawili trochę tobruków i jeden schron bierny a mieli chrapke na więcej. Jak sobie chcesz pobiegać, to zapraszam na pogranicze Mlewa i Kiełbasina (tam to nawet pomnik dla bojców stoi). Takżeładna linia okopów na wzgórzu, z której nic nie wynika (to fragment pozycji na przesmyku jeziora Kamionkowskiego). W Kiełbasinie szczątki SDKFZ-a 250 przy drodze. Ludzie opowiadają że przy kościele stała niemiecka p-lotka. Ciechocin i Młyniec już lepiej, ale to bardziej obozy niemieckie w czasie odwrotu, niż teren walk.Pozdrawiam
Voucur Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Tak jak powiedział kolega R51, który na poszukiwaniach w tamtych terenach zęby zjadł, w tamtym rejonie działań albo wcale nie było, albo niewielkie. Wspomniana linia umocnień mobilizacyjnych praktycznie nie została wykorzystana (zarówno okopów, jak i schronów typu Rinstand czy Regelbau), ponoć jedynie we wspomnianej Brzozówce miał miejsce jakiś krótkotrwały opór w oparciu o istniejące umocnienia, ale za to nie dam sobie ręki odciąć.Oczywiście łuski, odłamki czy inny badziew znajdziesz, ale tego typu pozostałości po II wojnie można znaleźć w każdej chyba miejscowości w Polsce. Nawet u mojej babki na wsi, odległej ok. 50 km od Torunia, którą to wieś front ominął szerokim łukiem, znajduje się jakaś mogiła nieznanego żołnierza niemieckiego, a za stodołą na polu trafiałem łuski do Mausera. Tylko czy to czegokolwiek dowodzi?Oczywiście nie zamierzam Cię zniechęcać do szukania w tamtych rejonach, ja wykonałem w te strony niecałe 10 wypadów - wszystkie zaliczam do marnych. Jak dla mnie to nawet lepiej, że się tam będziesz kręcić, mniej konkurencji w ciekawszych miejscach. :)
Wojciech115 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Zgadzam się z Kolegami Voucur i R51 w samym Toruniu jak i okolicach nic się nie działo poza małymi strzelaninami. A chowanie żołnierzy niemieckich . Skąd ? Owszem w tamtych czasach wszędzie stacjonowały wojska niemieckie i dlatego mogła się zdarzyć taka sytuacja. Najbliższe walki tutaj w okolicach to chyba Piętnastka i nie tylko w okol. Bydzi i okolice Gzina ale to przeorane. No i kochany Graudenz ale to kopane już bodajże 20 lat temu ;). Las w Kamionkach to same druty. Wszystko mówi samo za siebie ;). O większych fantach trudno pomarzyć chyba, że trafisz na tak zwany śmietnik. ;)Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.