Skocz do zawartości

Pomoc w zakupie wykrywacza (monety,drobnica)

tofi1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam nowej wykrywki do 1800zł (( monety,drobnica))..Mam trzyletnie doświadczenie,garrett ace 250 opanowany powiedzmy w 90% ,powiedzmy że szukam czegoś z lepszymi osiągami,ale i dobrą dyskryminacją itd:)Nie zniechęcam się trudnością związaną z obsługą sprzętu,jestem cierpliwy więc skupmy się może na najlepszych osiągach.
Hm...Mam kilka typów,sugerowałem się wpisami na forach...

-Rutus Optima
-Minelab X-TERRA 305
-Fisher F5
-Garrett GTAx 550
-White's Prizm 5

Który z nich koledzy polecają??A może macie inne typy??
Pozdrawiam i liczę na pomoc..
Napisano
Korzystałem z wyszukiwarki,tak jak już pisałem mam kilka typów tylko nie wiem który z nich jest najlepszy(to znaczy ma dobre osiągi,wart swojej ceny itp)..Liczę na pomoc
Pozdrawiam
Napisano
kolego Fishera f5 miałem zasięg bardzo słaby,sprzęt niestabilny,bardzo delikatny panel,jakaś tandetna folia,dyskryminacja też nie zachwyca,skomplikowane ustawienie czułości zależne od nastawy gain i na odwrót.
Za te pieniądze ja brałbym nowego rutusa sprzęt solidnie wykonany,dużoooo głębszy,więcej funkcji no iserwis opisywany w samych superlatywach.Nie jestem żadnym naganiaczem rutusa bo sam chodze z 20 letnim whitesem eagle silver,jak bym miał obecnie tyle gotówki co ty kupiłbym nówkę argo.
Fishery to były bardzo dobre ale kiedyś...
Do tego też polecam Minelaby i Whitesy.
Napisano
Fishery teraz tez są dobre.
Co do Rutusa mogę polecić Argo, chociaż jak sie biega z nim pare godzin, to waga i wywazenie robi swoje, do F5 sie nie umywa.
Zasięg napewno leprzy bedzie miał Argo, w tej cenie raczej najleprzy.
No ja Argo miałem i zmieniełem z powodu jego wagi, jak masz mocne bicepsy to bierz Argo:)
Napisano
nie wiem ile waży argo ale mój whites waży 2,5kg liczy się ergonomia,wyważenie.
Może być wykrywacz dużo lżejszy ale źle wyważony i on nam szybciej zmęczy rękę niż dużo cięższy le dobrze wyważony.
A o Fisherach i całej produkcji First texas swoje zdanie mam dużo wyprodukować i tanio a co to znaczy odpowiedzcie sobie sami.
Napisano
fisher f5 to dobry sprzęt bez dwóch zdań , a omegę używaną nawet z dwoma cewkami kupi kolega na znanym portalu aukcyjnym w posiadanej kwocie, rutusy też bardzo porządne maszyny tyle że bardziej skomplikowane w obsłudze od prostych fisherów i tekneticksów , polecam jeszcze deltę 4000 z cewką DD .
pozdrawiam i życzę dobrego wyboru i udanych poszukiwań.
Napisano
to powiedzmy ze argo wazyl 2kg i nie jest za dobrze wywazony, co do fishera, to tansze produkty np. f2 moga byc slabo wykonane, cena-jakosc.
Sam mam f75 i jeslichodzi o osiagi jest napeno jednym z najleprzych wykrywaczy na rynku, jesli chodzi o wykonanie nie jest taki zly, zreszta wazy 1.6kg z bateriami wiec musi byc delikatniejszy od wykrywki ktora wazy 2.5kg, ja za sama wage bym takiego nie kupil
Napisano
no właśnie i tu dochodzimy do sedna czy potrzebujemy wykrywacza na który będziemy chuchać i dmuchać i chodzić najlepiej po równym trawniku.Ja chodzę po górzystym terenie,wykrywacz nie raz oblepiony błotem i zmoczony,podskakujący i walający się w aucie a mimo że ma 20lat działa wyśmienicie i co najważniejsze praktycznie wszystko do tej pory można w nim naprawić
Ciekawe czy któryś z tych współczesnych super plastikowych sprzętów to wytrzymałby i będzie pracował 20 lat.
No ale decyzja należy do autora wątku,czy jest tzw niedzielnym poszukiwaczem i będzie latał po polu golfowym to Fisher da rade.
Napisano
dino73 wydaje mi się kolego że nie miałeś w rękach F75 powiem ci że waga 1,6kg i wyważenie Fishera jest moim zdaniem naprawdę super nie wyobrażam sobie chodzenia z klockiem 2,5kg powiedzmy kilka godzin a chodzę z wykrywką bardzo często a w moim Fisherku nic się nie dzieje .Miałem wcześniej minelaba SE i również sprzedałem tego klocka bo ręce opadały od dłuższego chodzenia .Co do osiągów Fishera f75 nie będę się rozpisywał bo większość tu wie co on potrafi.
Napisano
coś mi wyraz zjadło.kolega pytał o fishera f5 ten model znam z autopsji a ty kolego wpadasz z f75 tego nie znam i poznać nie zamierzam.
Napisano
kolego diono73 to ty czytaj ze zrozuminiem, albo pamiętaj co piszesz, to ty napisałś że ogólenie Fisher jako firma jest tandetna, mówisz nie tylko o F5 ale o fszystkich Fisherach na rynku, więc ci napisałem, że F75 to też jest Fisher i nie zamienił bym go na twój sprzęt z powodów wyminionych wyżej.
Co do umoczenia, czy zakurzenia, to F5 napewno się tego nie boi, nawet jak ktoś walniemocniej cewką w bruzde, nic mu sie nie stanie.
Wydaje mi się że troche przesadzasz, o Rutusie niedawno pisałęś że jest masywny, może i jest, ale kolega ostatnio urwał w nim sztyce, w każdym wykrywaczu coś sie może zepsuć, czy urwać.
Napisano
hm..... Widze z postów że rutus albo Fisher......Myśle że wybiore rutusa widziałem możliwości proximy(super sprzęt),ale kupie na 100% argo lub optime(podobno typowy moneciak) a takiego sprzętu szukam.Tylko jeżeli chodzi o optime to ciężko jest coś znaleść na jej temat:(Może jest ktoś kto może jest w stanie porównać te dwa wykrywacze?.....To co koledzy RUTUS ARGO CZY RUTUS OPTIMA????
Napisano
Kolego bierz Argo ma więcej funkcji i jest napewno głębszy, nieraz cie zaskoczy.
To naprawde dobry sprzęt, jedyna wada to masa, reszta super.
Piszą że jest trudny w obsłudze, wcale nie, ustawisz filtr, czułość, głośnośc i w droge, resztż sie pobawisz jak poczytasz instrukcje z 4 razy, ja tak zrobiłem.
Napisano
Oj mam dylemat jakoś bardziej ciągnie mnie do opimy:)...A co z zasięgami argo i optimy są porównywalne??Może jakis przykład na monetach??Optia 1700 zł cewka DD,sam juz nie wiem.Szkoda że nie ma jeszcze żadnych testów,filmików itp....
Napisano
Jak nie jesteś pewny co będzie leprze dla ciebie to jest jeszcze opcja zakupu Argo bez cewki podstawowej zamiast niej cewka DD wtedy płacisz poniżej 2 tys a nie poniżej 3 tys tak jak to wyżej porównywali cenowo .
Napisano
Nie napalaj się na tą cewke DD, pewnie wcale nie jest leprza, a ze zwykłą przynajmniej nie będziesz miał problemów z namierzaniem tego co znajdziesz.
Kolega ma Argo i wcale nie na zeka, zbiera prawie zawsze najwięcej fantów, to tylko 100zł różnicy, ja bym wzioł Argo.
Twój wybór

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie