Skocz do zawartości

Zagadka cz. 6.

Nadwojciech

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Slajmi 130 - sami tylko dlatego, że ostatnio nawet grono profesorskie" nie chce/nie może się bawić. Tak jak piszesz coraz trudniej znaleźć jakąś ciekawą konstrukcję i zaczyna się zadawanie maszyn z pyska jakoś podobnych do każego". A co do wiedzy - troszkę szczęścia, troszkę oglądania tematyki i otwartych równolegle 63 stron w temacie :-). Walcz chętnie pooglądamy cudze wydumki.
  • Odpowiedzi 271
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Max Plan PF.204 francuski samolot sportowy z roku 1950's - pierwszy lot 1952. Napędzany przez czterocylindrowy silnik Minie 4 DC 32, prędkość maksymalna 210 km/h.
Napisano
Fajny szmaciak.
RADLEY (& MOORHOUSE) monoplane z roku 1911 napędzany przez chłodzony powietrzem 7 cylindrowy 50 konny silnik rotacyjny Gnome. Rozbity 19.01.1912 przez Toma Game w Huntingdon.
Napisano
Curtiss-Wright XP-55 Ascender
Curtiss-Wright XP-55 Ascender (CW-24) z roku 1940 - prototyp samolotu myśliwskiego zbudowanego przez Curtiss-Wright. Pierwszy XP-55 (42-78845) został ukończony w dniu 13 lipca 1943 r. i miał taką samą konfigurację aerodynamiczną jako ostateczny prototyp CW-24B. Samolot wykonał swój pierwszy lot testowy w dniu 19 lipca 1943 roku z pola w pobliżu Curtiss-Wright w St Louis w stanie Missouri.
Ogólna charakterystyka

Załoga: jeden pilot
Długość: 29 ft 7 w (9,0 m)
Rozpiętość skrzydeł : 40 ft 7 w (12,4 m)
Wysokość: 10 m 0 (3,0 m)
Powierzchnia skrzydeł: 235 ft ² (21,83 m²)
Masa własna : 6354 funtów (2882 kilogram)
Masa własna: 7710 funtów (3497 kilogram)
Max masa startowa : 7930 funtów (3600 kg)
Kogeneracja : 1 × Allison V-1710 / 95 , chłodzony cieczą silnik V12 , 1275 KM (951 kW)

Wydajność

Maksymalna prędkość : 390 mph na 19.300 ft (628 km / h)
Pułap : 34600 stóp (10500 m)

Uzbrojenie

Cztery 0,50-calowy karabin maszynowy w dziobie
Napisano
Ja nie do tego. Pierwszy wers stanowił minimum. Cała reszta to bonus dla pozostałych.
Co do odpowiedzi: francuski Vendome No.2. z roku 1908
Napisano
@ gumbi
Nawet jakbym chciał powalczyć to nie da rady, moja mikro wiedza na ten temat nie pozwoli mi nawet szukac tego po googlach itp. Mówiłem ze przejdziecie na latawce
Napisano

Slajmi specjalnie dla Ciebie coś charakterystycznego, Sonicsquad - daj mu może chwilę by mógł się sprawdzić, może dostaniemy jakąś zagadkę z innej beczki

Napisano
Sonicsquad podaj odpowiedź koledze, może trafimy na coś co wie.
Slajmi, ja zacząłem od wpisywania w googlu odpowiedzi żeby się czegoś dowiedzieć. Tak się trochę stronek zgromadziło i dalej jak chodzenie po bagnach.....wciąga

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie