Skocz do zawartości

Zagadka cz. 6.

Nadwojciech

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 271
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ps. Wg spisu, który próbowałem uzupełnić okazało się, że już był. Apeluję o sprawdzanie przed zadaniem zagadki w spisie zagadek (jeszcze gdyby się znalazł ktoś kto wspomoże prowadzenie i poświęci swój czas na uzupełnienie nazw (ja generalnie wklejam tak jak odpowiedzi udzielono, a często są to odpowiedzi skrócone)). Miło będzie gdy odpowiedzi będą w jak najpełniejszym brzmieniu.
Napisano
Jak dla mnie to CANT (Cantieri Riuniti dell'Adriatico) Z.1012. Samolot zbudowany dla włoskiego korpusu dyplomatycznego. Pierwszy lot 1938, napędzany silnikami Alfa-Romeo 110 lub 115
Napisano
Konstrukcja: trzysilnikowy czteromiejscowy (sześciomiejscowy) dolnopłat wolnonośny z zakrytymi kabinami i chowanym trójkołowym podwoziem z kółkiem ogonowym. Konstrukcja drewniana z pokryciem sklejkowym i płóciennym. Usterzenie klasyczne, stateczniki poziome wsparte zastrzałami. Zapas paliwa 640 l w czterech zbiornikach w skrzydłach.

Załoga: 1 osoba + 3 (5) pasażerów

Wytwórnia: Cantieri Riuniti dell'Adriatico (CRDA), Monfalcone, Triest, Włochy

Produkcja: 6 egzemplarzy
Napisano
Poprawiam się: Tachikawa Ki-54 wersja treningowa (dla szkolenia pilotów, bombardierów, strzelców, nawigatorów oraz radiooperatorów)

PS pytanie prywatne nick to bardziej historyczny czy też współczesny?
Napisano
Witam. Po nową zagadkę zapraszam do założonej cz.7
Ten wątek osiągnął już zbyt wielką objętość.
http://www.odkrywca.pl/zagadka-cz-7,695368.html#695368

Moderatora proszę o jego zamknięcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie