Pytania: 1. Gdzie został wyprodukowany ten zegarek? 2. W którym roku został wyprodukowany ten zegarek? 3. Co oznacza symbol wiewiórki na kopercie? 4. Jak reguluje się prędkość zegarka (korzystając zmechanizmu Avance-Retard)? Ten egzemplarz spieszy się ok. 4 minuty na dobę.Wiem, że jeśli zegarek ma odchyłkę do 1 min/dobę, to lepiej tego nie ruszać.
Zegarek kieszonkowy mojego pradziadka (1873-1945), weterynarza w wojsku austro-węgierskim. Najprawdopodobniej dostał go lub kupił na zakończenie studiów w Wyższej Szkole Weterynarii w Budapeszcie.
Co wiem: Męski zegarek kieszonkowy, mechaniczny. 14-karatowe złoto, trzecia próba złota 585 (zawiera 58,5%czystego złota) Średnica zegarka: 54 mm Średnica mechanizmu: 40 mm (rozmiar 12) Waga: 92 g (z dewizką) Dewizka o długości 38 cm Oznaczenia na tarczy: La Maisonnette, cyfry arabskie,sekundnik. Oznaczenia na kopercie: K14, C23, 145C23 Oznaczenia na kopercie wewnętrznej: ANCRE LEVEESVISIBLES CHICAGO 1893 (1833?) LONDON1862 WIEN 1873 CHX-DE-FOS 1881 SPIRAL BREGUET 3 CHATONS LIEGE 1905 MEDAILLE D’OR
Liege 1905 – Targi Światowe w Liège (Belgia) odbywały się od 27.04 do 6.11.1905r. Uczestniczyło 39 państw i 7 mln odwiedzających. medailled’or – złoty medal (na Targach Światowych w Liège) Oznaczenia na obręczy mechanizmu zegarowego: METAL Oznaczenia na mechanizmie zegarowym (mostku balansowym): AVANCE RETARD Oznaczenie „AVANCE RETARD” oznacza korektę regulacji koła balansowego. W praktyce oznacza to możliwość przyspieszenia lub opóźnienia zegarka, jeżelizauważy się niedokładność chodu.
Pytanie
LeszekJ
Pytania:
1. Gdzie został wyprodukowany ten zegarek?
2. W którym roku został wyprodukowany ten zegarek?
3. Co oznacza symbol wiewiórki na kopercie?
4. Jak reguluje się prędkość zegarka (korzystając zmechanizmu Avance-Retard)? Ten egzemplarz spieszy się ok. 4 minuty na dobę.Wiem, że jeśli zegarek ma odchyłkę do 1 min/dobę, to lepiej tego nie ruszać.
Zegarek kieszonkowy mojego pradziadka (1873-1945), weterynarza w wojsku austro-węgierskim. Najprawdopodobniej dostał go lub kupił na zakończenie studiów w Wyższej Szkole Weterynarii w Budapeszcie.
Co wiem:
Męski zegarek kieszonkowy, mechaniczny.
14-karatowe złoto, trzecia próba złota 585 (zawiera 58,5%czystego złota)
Średnica zegarka: 54 mm
Średnica mechanizmu: 40 mm (rozmiar 12)
Waga: 92 g (z dewizką)
Dewizka o długości 38 cm
Oznaczenia na tarczy: La Maisonnette, cyfry arabskie,sekundnik.
Oznaczenia na kopercie: K14, C23, 145C23
Oznaczenia na kopercie wewnętrznej:
ANCRE LEVEESVISIBLES
CHICAGO 1893 (1833?) LONDON1862 WIEN 1873 CHX-DE-FOS 1881
SPIRAL BREGUET
3 CHATONS
LIEGE 1905
MEDAILLE D’OR
Liege 1905 – Targi Światowe w Liège (Belgia) odbywały się od 27.04 do 6.11.1905r. Uczestniczyło 39 państw i 7 mln odwiedzających.
medailled’or – złoty medal (na Targach Światowych w Liège)
Oznaczenia na obręczy mechanizmu zegarowego: METAL
Oznaczenia na mechanizmie zegarowym (mostku balansowym): AVANCE RETARD
Oznaczenie „AVANCE RETARD” oznacza korektę regulacji koła balansowego. W praktyce oznacza to możliwość przyspieszenia lub opóźnienia zegarka, jeżelizauważy się niedokładność chodu.
Proszę o jakiekolwiek dodatkowe informacje.
0 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.