Pablo.wpl Napisano 19 Wrzesień 2011 Autor Napisano 19 Wrzesień 2011 wysokość 16mmszer 20mm miało by 22 gdyby nie był obła many kawałek
hajtman Napisano 20 Wrzesień 2011 Napisano 20 Wrzesień 2011 Gratulacje Pablo!Toż to XVII,a nawet może XVI wiek.I tak włosi datują medaliki wykonane w ten sposób.W tamtym okresie tak przedstawiano ikonograficznie Św.Franciszka(na awersie)otrzymującego stygmaty.Tut.cyt.Momentem zwrotnym w historii sanktuarium była stygmatyzacja św. Franciszka w 1224. Cud ten, poświadczony przez biografów świętego i naocznych światków, którzy widzieli ślady gwoździ i przebity bok Biedaczyny, miał miejsce w La Verna 14 lub 15 września 1224. Owego roku Franciszek przebywał na La Verna od 15 sierpnia do 29 września, zachowując tzw. post św. Michała Archanioła".op.citZrób lepsze zdjęcia to być może rewers się uda rozczytać.Pzdr.Jura
Pablo.wpl Napisano 20 Wrzesień 2011 Autor Napisano 20 Wrzesień 2011 Proszę,W jakimś katalogu jest ? jakim?
hajtman Napisano 20 Wrzesień 2011 Napisano 20 Wrzesień 2011 Nie znalazłem go w żadnym katalogu,ale nie mam dostępu do wszystkich:)1.Postać klęcząca w habicie jest przepasana sznurem z trzema węzłami-to jeden z atrybutów Św.Franciszka2.Krzyż -to też jeden z atrybutów3.Te pięć płomieni (?) to pięć ran Jezusa Chrystusa,czyli stygmatów przekazanych Św.Franciszkowi.Pytanie,czy to co postać trzyma w prawej dłoni to czaszka?U dołu medalika też coś jest i być może to ryby co słuchały kazania Świętego.Identyfikując Świętych ,trzeba znać ikonografię.P.s.A zdjęcia są nadal,do zyci"!Mniej tła,a więcej medalika,a tak się zastanawiam ,czy warto Ci coś identyfikować?
Pablo.wpl Napisano 21 Wrzesień 2011 Autor Napisano 21 Wrzesień 2011 dlaczego tak mówisz czy warto coś identyfikować?Postaram sie o leprze zdjęcia, najpierw aparat musi wrócić do mnie, tymczasem dziękuje Pozdrawiam
Pablo.wpl Napisano 30 Wrzesień 2011 Autor Napisano 30 Wrzesień 2011 http://odkrywca.pl/stary-medalik-sliczny-w-swej-brzydocie,694301.html#694301
Wyro Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 Św. Franciszek Seraficki i Św. Dominik (z Twoich medalików) znali się nawet osobiście w swoich czasach:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.