Skocz do zawartości

Rutus Proxima-nowy uzytkownik

turbokid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni koledzy,
jeden z najstarszych przedstawicieli mojej rodziny poporsił mnie zebym pomógł mu wykopać depozyt, jaki zakopał zaraz po wojnie. Była to jego szabla i kilka innych rzeczy. Zakopał on to na swojej posesji. Jest pewien ze nikt tego nie wykopał, i jesetem pierwsza osoba której to powiedział. W tym celu zaopatrzyłam się w Rutusa Proximę...myslalem ze ze znalezieniem fantów nie bedzie najmniejszego problemu-ot sygnał, wykopanie dołka i po sprawie...i tu zaczynaja sie problemy. Samo miejsce do sprawdzenia to kwadrat 15X15m. Po wyjeciu wykrywacza z pudełka i złożeniu...dobre dwie godziny starałem sie dojsc jak poznac wiekszy sygnał w natłoku małych...wykrywacz wył non-stop. Nakopałem sie zakrętek od słoików...kapsli od wódek itp. Dodakowo po dłuzyszej obserwacji okazało sie ze wykrywacz potrafi dawać sygnał...gdy kabel od cewki jestluzny i zbytno nachodzi na cewke...mialem do czynienia ze smętkiem i takich problemów nie było...do tego dochodzi to, ze pomimo saran po kilku godzinach pracy w krzakach...cewka jest cała porysowana...i tu moje pierwze pytanie-czy bedzie miało to jakikolwiek wpływ na prace wykrywacza (bo jego estetyka jest dla mnie mało ważna. Dalsze poszukiwania przerwalismy do momentu, gdy bedzie troche mokrzej i zmienia nie bedzie az tak skamieniała...Czy moglbyscie polecic jakies ptymalne ustawienia? Depozyt zakopany jest na głebokosći około 50-60 cm. Jest to stal. wyzejleża smieci domowe. Czy jest jakis sposób, aby rozpoznać właściwy sygnał? Z góry dzięi za odpowiedz i ewentualne sugeste. Pozdraiam!
Napisano
Kolego,nikt ci nie odpowiedział,to może ja odpowiem,po pierwsze porysowana cewka nie ma wpływu na pracę wykrywacza,po drugie szukasz szabli i jeszcze czegoś tam ,czyli depozytu dość głęboko zakopanego,a na depozyty w Proximie stosuje się tryb statyczny,niestety Proxima nie ma w trybie statycznym ustawiania dyskryminacji,ale o ile pamiętam jest identyfikacja na wyświetlaczu,dlatego też po usłyszeniu sygnału patrz na wyświetlacz i zobacz jaką masz identyfikację od małego przedmiotu,a jaką od dużego,to powinno ci pomóc,Smętek byłby lepszy do tego,albo jakiś PI z dyskryminacją wielkościową.
Napisano
proxima to dobry i wystarczający sprzęt ....tylko trzeba umieć .... proponuje kilka wieczorów z instrukcją, i dasz radę. pamiętaj jednak że jak rzeczywićie wyciągniesz ładną szabę i kilka drobiazgów" może dosięgnć cię ciężka choroba zakaźna :))))))))))
Napisano
ok to ja tez się dołączę i powiem jak bym to ja szukał. Tryb statyk dyskryminacja -90 czułość na połowę szukaj sygnałów, malutkie szybko zanikające opuszczaj, jeśli szabla jest zakopana na leżąco to sygnał będzie bardzo długi, tzn będziesz musiał obadać cewką na boki będzie szybko zanikał a wzdłuż będzie się długo utrzymywał, jeśli nic takiego nie będzie jest jeszcze 2 sposób, dynamik dyskryminacja -90 czułość max i wyczyść każdy sygnał w końcu to tylko kawałek 15X15, kop wszytko, będziesz miał jeden dzień mniej ale podwórko czyste, jeśli dalej nic nie będzie to są 2 opcje albo to leży bardzo głęboko albo po prostu tego nie ma. a co du kabla od cewki, to jest po prostu dość czuły sprzęt i takie drobiazgi jak luźny kabel czy słabo dokręcona wtyczka dają się we znaki
Napisano
Koledzy,
dzikeuję za podpowiedzi. Wykrywacz specjalnie kupiłem z myśla o tym miejscu...Wybieram się tam za 3 tyg...ostatnim razem miałem 2h czasu...myślałem ze to będzie bułka z masłem...jeden długi sygnał...5 min kopania i po sprawie...(depozyt tam jest, wujek zapeniał, że jestem pierwsza osoba jakiej o niej powiedział. nie wierzy w mozliwosci wykrywacza i następnym razem nalega zeby uzywać drutu;, a sam nie daje rady bo ma blisko 90 lat)jest to jednak podwórko zamieszkałe przez blisko sto lat...kapsle, zakopane śmieci itp...oczywiście zdam relację i zamieszczę ewentualne zdiecia...aby poznac wykrywacz pojechałm w miejsce niedaleko pilicy, blisko mojej działku...wszedłem na przekopane pole (zyczliwy wlasciciel pola mowil ze juz z 10 wycieczek na nie było)...i pierwszy sygnał jaki kopnołem...okazał sie hełmem radzieckim (z pewnościa nie był ruszany od wojny) na głebokości 60 cm...niestey po ostukaniu z rdzy...pozostało z niego niewiele:)-zamiescilem zdiecia które czekaja na akceptacje...niestety dalej nie moge wyczuć wskazań wyswietlacza...nie wiem dalej jaki sygnał powinien dawać duzy stalowy sygnał, a jaki np zakretka od słoika...miejsce do przeszukania jest po szopa, pełno gwodzi itp-choc je chciałbym nauczyc sie eliminować...
Napisano
Powiem tak,ogólnie lipa,nie szukaj na dynamice,bo za mały zasięg,szukaj w trybie statycznym,najlepiej w słuchawkach i kop każdy sygnał,innej rady nie ma,albo załatw jakiś wykrywacz z dyskryminacją wielkościową.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie