turbokid Napisano 19 Wrzesień 2011 Autor Napisano 19 Wrzesień 2011 Szanowni koledzy,jeden z najstarszych przedstawicieli mojej rodziny poporsił mnie zebym pomógł mu wykopać depozyt, jaki zakopał zaraz po wojnie. Była to jego szabla i kilka innych rzeczy. Zakopał on to na swojej posesji. Jest pewien ze nikt tego nie wykopał, i jesetem pierwsza osoba której to powiedział. W tym celu zaopatrzyłam się w Rutusa Proximę...myslalem ze ze znalezieniem fantów nie bedzie najmniejszego problemu-ot sygnał, wykopanie dołka i po sprawie...i tu zaczynaja sie problemy. Samo miejsce do sprawdzenia to kwadrat 15X15m. Po wyjeciu wykrywacza z pudełka i złożeniu...dobre dwie godziny starałem sie dojsc jak poznac wiekszy sygnał w natłoku małych...wykrywacz wył non-stop. Nakopałem sie zakrętek od słoików...kapsli od wódek itp. Dodakowo po dłuzyszej obserwacji okazało sie ze wykrywacz potrafi dawać sygnał...gdy kabel od cewki jestluzny i zbytno nachodzi na cewke...mialem do czynienia ze smętkiem i takich problemów nie było...do tego dochodzi to, ze pomimo saran po kilku godzinach pracy w krzakach...cewka jest cała porysowana...i tu moje pierwze pytanie-czy bedzie miało to jakikolwiek wpływ na prace wykrywacza (bo jego estetyka jest dla mnie mało ważna. Dalsze poszukiwania przerwalismy do momentu, gdy bedzie troche mokrzej i zmienia nie bedzie az tak skamieniała...Czy moglbyscie polecic jakies ptymalne ustawienia? Depozyt zakopany jest na głebokosći około 50-60 cm. Jest to stal. wyzejleża smieci domowe. Czy jest jakis sposób, aby rozpoznać właściwy sygnał? Z góry dzięi za odpowiedz i ewentualne sugeste. Pozdraiam!
muchomor Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 Kolego,nikt ci nie odpowiedział,to może ja odpowiem,po pierwsze porysowana cewka nie ma wpływu na pracę wykrywacza,po drugie szukasz szabli i jeszcze czegoś tam ,czyli depozytu dość głęboko zakopanego,a na depozyty w Proximie stosuje się tryb statyczny,niestety Proxima nie ma w trybie statycznym ustawiania dyskryminacji,ale o ile pamiętam jest identyfikacja na wyświetlaczu,dlatego też po usłyszeniu sygnału patrz na wyświetlacz i zobacz jaką masz identyfikację od małego przedmiotu,a jaką od dużego,to powinno ci pomóc,Smętek byłby lepszy do tego,albo jakiś PI z dyskryminacją wielkościową.
marian1984 Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 Co do smętka można go gdzię kupić?. I w jakich cenach mniej więcej jest.
popek Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 proxima to dobry i wystarczający sprzęt ....tylko trzeba umieć .... proponuje kilka wieczorów z instrukcją, i dasz radę. pamiętaj jednak że jak rzeczywićie wyciągniesz ładną szabę i kilka drobiazgów" może dosięgnć cię ciężka choroba zakaźna :))))))))))
psioter5 Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 ok to ja tez się dołączę i powiem jak bym to ja szukał. Tryb statyk dyskryminacja -90 czułość na połowę szukaj sygnałów, malutkie szybko zanikające opuszczaj, jeśli szabla jest zakopana na leżąco to sygnał będzie bardzo długi, tzn będziesz musiał obadać cewką na boki będzie szybko zanikał a wzdłuż będzie się długo utrzymywał, jeśli nic takiego nie będzie jest jeszcze 2 sposób, dynamik dyskryminacja -90 czułość max i wyczyść każdy sygnał w końcu to tylko kawałek 15X15, kop wszytko, będziesz miał jeden dzień mniej ale podwórko czyste, jeśli dalej nic nie będzie to są 2 opcje albo to leży bardzo głęboko albo po prostu tego nie ma. a co du kabla od cewki, to jest po prostu dość czuły sprzęt i takie drobiazgi jak luźny kabel czy słabo dokręcona wtyczka dają się we znaki
turbokid Napisano 27 Wrzesień 2011 Autor Napisano 27 Wrzesień 2011 Koledzy,dzikeuję za podpowiedzi. Wykrywacz specjalnie kupiłem z myśla o tym miejscu...Wybieram się tam za 3 tyg...ostatnim razem miałem 2h czasu...myślałem ze to będzie bułka z masłem...jeden długi sygnał...5 min kopania i po sprawie...(depozyt tam jest, wujek zapeniał, że jestem pierwsza osoba jakiej o niej powiedział. nie wierzy w mozliwosci wykrywacza i następnym razem nalega zeby uzywać drutu;, a sam nie daje rady bo ma blisko 90 lat)jest to jednak podwórko zamieszkałe przez blisko sto lat...kapsle, zakopane śmieci itp...oczywiście zdam relację i zamieszczę ewentualne zdiecia...aby poznac wykrywacz pojechałm w miejsce niedaleko pilicy, blisko mojej działku...wszedłem na przekopane pole (zyczliwy wlasciciel pola mowil ze juz z 10 wycieczek na nie było)...i pierwszy sygnał jaki kopnołem...okazał sie hełmem radzieckim (z pewnościa nie był ruszany od wojny) na głebokości 60 cm...niestey po ostukaniu z rdzy...pozostało z niego niewiele:)-zamiescilem zdiecia które czekaja na akceptacje...niestety dalej nie moge wyczuć wskazań wyswietlacza...nie wiem dalej jaki sygnał powinien dawać duzy stalowy sygnał, a jaki np zakretka od słoika...miejsce do przeszukania jest po szopa, pełno gwodzi itp-choc je chciałbym nauczyc sie eliminować...
psioter5 Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 duże przedmioty żelazne dają bardziej stabilne sygnały które nie zmieniają zbytnio swojej wartości i bardzo często pokazują się na +
muchomor Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 Powiem tak,ogólnie lipa,nie szukaj na dynamice,bo za mały zasięg,szukaj w trybie statycznym,najlepiej w słuchawkach i kop każdy sygnał,innej rady nie ma,albo załatw jakiś wykrywacz z dyskryminacją wielkościową.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.