Skocz do zawartości
  • 0

Szabla (prawdopodobnie husarska)

zawiszaone

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów i zapaleńców takich jak ja.

Dopiero zaczynam swoją przygodę ze zbieractwem więc zagoszczę tutaj pewnie na dłużej.

Potrzebuję pomocy w identyfikacji szabli. Została zakupiona przez allegro za śmieszne pieniądze więc nie znam jej pochodzenia oraz z jakiego materiału została wykonana.
Wymiary:
Rękojeść - 14cm
Głownia - 68cm (3,5cm szerokości)
Sztych - 22cm (część od zakrzywienia, tnąca)

Z moich poszukiwań wygląda na szablę husarską typ 1 ale rękojeść z mosiądzu przypomina karabelę. Na szabli są 2 znaki szczególne. Pierwszy to 2 nacięcia na początku głowni (prawdopodobnie zabicie 2 osób). Drugi to charakterystyczne zakończenie sztychu widoczne na zdjęciu. Pomimo daleko posuniętej korozji nie wygląda to na odłamanie kawałka metalu ponieważ załamania są wykończone. Jeżeli czegoś nie napisałem co mogło by pomóc to proszę pisać. Bardzo zależy mi na identyfikacji i konserwacji tej szabli i mam nadzieje następnych też. :)

Pozdrawiam

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie to nie jest żadna karabela to jest nie udolna kopie Polskiej szabli z okresu międzywojennego tak zwaną Orlą szabla dostawali ją emeryci służb mundurowych.
Napisano
zdecydowanie współczesna,raczej nieudolna kopia karabeli tzw. orlej. zwracam uwagę na kształt ostrza (na zdjęciu widać,że jest proste i dopiero pod koniec zyskuje krzywiznę), oraz jego ubogie wykończenie w stosunku do rękojeści.
Napisano
co do nacięć - mogły powstać w zabawie przy próbie sparowania cięcia. nie nacinało się głowni po zabiciu/pokonaniu przeciwnika. to nie karabin :)
Napisano

Witam wszystkich forumowiczów i zapaleńców takich jak ja.

Dopiero zaczynam swoją przygodę ze zbieractwem więc zagoszczę tutaj pewnie na dłużej.

Potrzebuję pomocy w identyfikacji szabli. Została zakupiona przez allegro za śmieszne pieniądze więc nie znam jej pochodzenia oraz z jakiego materiału została wykonana.
Wymiary:
Rękojeść - 14cm
Głownia - 68cm (3,5cm szerokości)
Sztych - 22cm (część od zakrzywienia, tnąca)

Z moich poszukiwań wygląda na szablę husarską typ 1 ale rękojeść z mosiądzu przypomina karabelę. Na szabli są 2 znaki szczególne. Pierwszy to 2 nacięcia na początku głowni (prawdopodobnie zabicie 2 osób). Drugi to charakterystyczne zakończenie sztychu widoczne na zdjęciu. Pomimo daleko posuniętej korozji nie wygląda to na odłamanie kawałka metalu ponieważ załamania są wykończone. Jeżeli czegoś nie napisałem co mogło by pomóc to proszę pisać. Bardzo zależy mi na identyfikacji i konserwacji tej szabli i mam nadzieje następnych też. :)

Pozdrawiam

Napisano
kolega kijow" nie zwrócił uwagi, iż szabla orla Sikorskiego, bo zapewne taką miał na myśli, miała kabłąk zbliżony wyglądem do szabli wz.21. kolega hali11" taką właśnie załadował. Orla szabla Sobieskiego posiadała zaledwie łańcuszek.
Napisano
Myślę że to wyczerpuje temat. Przychylam się do zdania kijowa, że jest to nieudolna kopia karabeli z okresu międzywojennego. Wskazuje na to bardzo zaawansowana rdza na sztychu. Dziękuję za dyskusję i pomoc.

Pozdrawiam wszystkich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie