Witam wszystkich forumowiczów i zapaleńców takich jak ja.
Dopiero zaczynam swoją przygodę ze zbieractwem więc zagoszczę tutaj pewnie na dłużej.
Potrzebuję pomocy w identyfikacji szabli. Została zakupiona przez allegro za śmieszne pieniądze więc nie znam jej pochodzenia oraz z jakiego materiału została wykonana. Wymiary: Rękojeść - 14cm Głownia - 68cm (3,5cm szerokości) Sztych - 22cm (część od zakrzywienia, tnąca)
Z moich poszukiwań wygląda na szablę husarską typ 1 ale rękojeść z mosiądzu przypomina karabelę. Na szabli są 2 znaki szczególne. Pierwszy to 2 nacięcia na początku głowni (prawdopodobnie zabicie 2 osób). Drugi to charakterystyczne zakończenie sztychu widoczne na zdjęciu. Pomimo daleko posuniętej korozji nie wygląda to na odłamanie kawałka metalu ponieważ załamania są wykończone. Jeżeli czegoś nie napisałem co mogło by pomóc to proszę pisać. Bardzo zależy mi na identyfikacji i konserwacji tej szabli i mam nadzieje następnych też. :)
Pytanie
zawiszaone
Witam wszystkich forumowiczów i zapaleńców takich jak ja.
Dopiero zaczynam swoją przygodę ze zbieractwem więc zagoszczę tutaj pewnie na dłużej.
Potrzebuję pomocy w identyfikacji szabli. Została zakupiona przez allegro za śmieszne pieniądze więc nie znam jej pochodzenia oraz z jakiego materiału została wykonana.
Wymiary:
Rękojeść - 14cm
Głownia - 68cm (3,5cm szerokości)
Sztych - 22cm (część od zakrzywienia, tnąca)
Z moich poszukiwań wygląda na szablę husarską typ 1 ale rękojeść z mosiądzu przypomina karabelę. Na szabli są 2 znaki szczególne. Pierwszy to 2 nacięcia na początku głowni (prawdopodobnie zabicie 2 osób). Drugi to charakterystyczne zakończenie sztychu widoczne na zdjęciu. Pomimo daleko posuniętej korozji nie wygląda to na odłamanie kawałka metalu ponieważ załamania są wykończone. Jeżeli czegoś nie napisałem co mogło by pomóc to proszę pisać. Bardzo zależy mi na identyfikacji i konserwacji tej szabli i mam nadzieje następnych też. :)
Pozdrawiam
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.