Skocz do zawartości

Rutus Optima

jacekpluszak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zwracam się do szanownych kolegów mających już do czynienia z rutusem optimą o wszelkie opinie o tym detektorze.Chcę spróbować czegoś innego po przygodzie z deltą i omegą (obydwa w standardzie) i zależy mi tylko na szeroko pojętej drobnicy.
bardzo proszę o pomoc.
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
z optimą nie mialem doczynienia ale posiadam argo więc co nie co mogę ci powiedzieć,,argo jest sprzętem uniwersalnym można kopać drobnicę jak i głebsze zelastwo,mnie akurat interesuje drobnica i twierdzę że na monetki,guziki i inne pierdułki jest super sprzętem,tyle że rutusa trzeba poznać to nie jest raczej sprzęt typu włacz i kop,poniewż rutus argo wydaje mnóstwo dzwieków które w miare chodzenia trzeba poznać,ale jak już sie zacznie te dzwięki rozróżniać to naprawde można pokopać fajne fanciki...możesz sobie moją drobnicę obejrzeć na forum na stronce''rutus argo 2011'' w naszych odkryciach pozdrawiam..
Napisano
Na początek kop wszystkie wygnały a po pewnym czasie sam będziesz wiedział na co i jak zachowuję się wykrywacz..
Wszystko zależy od tego ile z nim spędzasz czasy... Dużo osób wiedzę się napal na Argo/Optime i cały czas pyta się ile czasu potrzeba aby się oswoić... To wszystko zależy od tego ile temu hobby czasu poświęcasz...
Napisano
Ja posiadałem Argo i powiem ci że sprzęt za tą kase konkretny, omega 8000 chowa się zasięgami.
Dla przykładu, moneta zakopana w ziemi 15cm - omega daje bardzo słaby sygnał, Argo zaś bardzo mocny. Dla Argo 30cm nie robi wrażenia.
Jeśli chodzi czy trudny do zrozumienia, myśle że szybko się do niego przyzwyczaisz, w poruwnaniu do innych wykrywek ma polskie menu:)
Napisano
Z Optima nie miałem doczynienia, ani ci których znam, kolrga włąsnie się nad nią zastanawia, myśle że zasięg bedzie gorszy od Argo, noi Argo jest Uniwersalny, ja bym brał Argo, tym bardziej że nie jest duża różnica w cenie
Napisano
dzięki marian , wszystko ok, ale to ,że moneta 15 cm w ziemi i omega nie daje rady ...to bzdura. miałem omegę i boratynka ok 20-21 cm w ziemi a omega darła się jak by ją zarzynali (omega w standardzie), poza tym chyba nie ulega wątpliwości ,że argo to fajny sprzęt za tą cenę...nikt do tej pory nie zajął innego stanowiska, więc na 99% kupię argo.
pozdrawiam.
Napisano
Kurde ja to nie wiem, kolega właśnie ma optme i tak jak muwie 15cm i bardzo słaby sygnał, aż nam łzy leciały ze śmiechu, a on właśnie zamienił Argo na Omege, i w tym momencie jest już sprzęt na sprzedaż.
W każdym razie Argo ma leprzego pałera.
Pozdrawiam
Napisano
tak jak pisał kolega rujewit trzeba kopać wszystkie sygnaly już powyżej+15,a to dlatego że cienkie sreberka daja sygnał właśnie pomiędzy +15a+30 ale w tym samym przedziale wychodzą łuski,blaszki,plomby,druciki różnego rodzaju tak że nigdy nie ma pewności czego mozna się spodziewać pod cewką tak jak w przypadku +60-+80 wychodza ładne sreberka ale tak samo polmosy i puchy po piwie,ja z argo chodzę już cały sezon i to bardzo często i muszę przyznać że ciągle się go uczę i ciagle mnie czymś zaskakuje,,,
Napisano
co do zasięgów to muszę przyznać że na trybie filtru 4-rzędu typowo monetowego potrafi sięgnąć monetkę z dobrych 20 cm a może i więcej,nie raz kopalem dolek za moniakiem na dobre póltora sztycha łopaty...
Napisano
Jeśli chodzi o Argo w teście domowym na filtrze 4-go rzędu, 10 srebrnych kopiejek łapie z 40cm.
Kolega chodzi na filtrze militaria i wyciąga równie dużo monet, nawet więcej odemnie, nie wiem czemu?
Czy wogóle jest różnica miedzy tymi filtrami?
Napisano
I zaraz się zacznie wojna zasięgowa...

Ja tylko powiem, że już Solaris wyciągał monetę 5 groszową z ponad 30 cm.. Więc nic dziwnego, że nowe wykrywacze pana Arkadiusza są głębsze..
Napisano
Argo zakopaną monetę 30cm tez łapie bez problemu, taki test też robiliśmy, garett euro ace nawet nie pisnął a Argo bez problemu, G2, omega 8000, tez nie dawały sygnału.
To sa fakty, Argo jest naprwde głębokim wykrywaczem, w co nie każdy w to wierzy.
Czekam właśnie na F75ltd i tez żebym się nie zdziwił, że zasięg bedzie taki sam, aby nie gorszy?
Napisano
tak jak ktoś wspomniał już prędzej nie zasięgi sa najwazniejsze tylko miejscówka i znajomość sprzetu przez operatora,,jak jest dobra to i garrett 150 dorownuje dobrym i drogim sprzętom..pozdro..
Napisano
rujewit daj spokój , nie tak to miało wyglądać.... każdy ceni swój sprzęt bo przynosi mu radość pod warunkiem ,że umie się z nim obchodzić...poza tym jacho ma coś z f75ltd/t2ltd więc dobrze się zastanów...
Napisano
No, Fidzir teraz żałuję, że przesiadłem się z ACE 150 na Argo :-)
Przesiadka na Argo była dla mnie sporym zaskoczeniem - zasięg, rewelacyjny pinpoint, prosta obsługa.
Przy pierwszym wyjściu w teren zabrałem ze sobą kilka fantów wyjętych wcześniej za pomocą kanarka - kilka monet, łusek, polmosa (hehe...), kulkę ołowianą, puszkę po piwie. Wskazania wykrywacza notowałem w zeszycie. Po tym doświadczeniu atakuję miejscówkę - Argo ustawione na relikty, dyskryminacja -30, czułość 40. Jakież było moje zdziwienie, kiedy na poletku przeczesanym ACE 150 zaczęły pojawiać się nowe fanty. Jakaś pokrywka alu na 55 cm, gdzie ACE nawet nie pisnął, monety, łuski.
Boli ręka z Argo? Skróć maksymalnie wykrywacz, to przestanie :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie