kebziut Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Napisano 13 Wrzesień 2011 Witam proszę o rozczytanie i napisanie mi co pisze na tym zdjęciu pierwsza linijka brzmi prawdopodobnie en moj kolega odemne trzeci Azbrzega pirsi tatar oba" dalej nie jestem wstanie rozczytać co napisał moj pra-pra-dziadek pozdrawiam
kebziut Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Napisano 13 Wrzesień 2011 Witam proszę o rozczytanie i napisanie mi co pisze na tym zdjęciu pierwsza linijka brzmi prawdopodobnie en moj kolega odemne trzeci Azbrzega pirsi tatar oba" dalej nie jestem wstanie rozczytać co napisał moj pra-pra-dziadek pozdrawiam
kebziut Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Napisano 13 Wrzesień 2011 Żółtym kółkiem zaznaczony ten który to pisał
sacapotras Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 Ten mój kolega odemnie trzeci a z brzega pirszy, to tak oba żyjem jakem żili ze Staszkem Banaszakam, to on jest tam od Krakowa. Ale dobri człowiek, prawie dla mnie wszisci so dobre :)
kebziut Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Napisano 13 Wrzesień 2011 Wielkie dzięki ;) dowaliłem z tym atarem" ^^fotka była robiona w niewoli w Niemczech patrzeć jak byli ubrani to nie było im źle pra-pra-dziadek wysłał nawet tort do Polski który niestety nie doszedł
kebziut Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Napisano 13 Wrzesień 2011 Raczej nie, on mieszkał na kurpiach. Załączam fotkę z jego żoną nie jest ubrana czasem w strój kurpiowski?? Po prawej jego ojciec
sacapotras Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 Dodam, że prawie" użyto tu w pierwotnym znaczeniu tego słowa, zachowanym jeszcze w niektórych gwarach- akurat, właśnie". Tak więc ostatnie zdanie znaczy: Akurat dla mnie wszyscy są dobrzy".
kopijnik2 Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 brawo...cechy xv/xvi wiekgwary: warmińska", cieszyńska - mogłyby wytworzyć taki tekst
Pytanie
kebziut
Witam proszę o rozczytanie i napisanie mi co pisze na tym zdjęciu pierwsza linijka brzmi prawdopodobnie en moj kolega odemne trzeci Azbrzega pirsi tatar oba" dalej nie jestem wstanie rozczytać co napisał moj pra-pra-dziadek pozdrawiam
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.