Skocz do zawartości
  • 0

Pismo do rozczytania

kebziut

Pytanie

Napisano

Witam proszę o rozczytanie i napisanie mi co pisze na tym zdjęciu pierwsza linijka brzmi prawdopodobnie en moj kolega odemne trzeci Azbrzega pirsi tatar oba" dalej nie jestem wstanie rozczytać co napisał moj pra-pra-dziadek pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam proszę o rozczytanie i napisanie mi co pisze na tym zdjęciu pierwsza linijka brzmi prawdopodobnie en moj kolega odemne trzeci Azbrzega pirsi tatar oba" dalej nie jestem wstanie rozczytać co napisał moj pra-pra-dziadek pozdrawiam

Napisano
Ten mój kolega odemnie trzeci a z brzega pirszy, to tak oba żyjem jakem żili ze Staszkem Banaszakam, to on jest tam od Krakowa. Ale dobri człowiek, prawie dla mnie wszisci so dobre :)
Napisano
Wielkie dzięki ;) dowaliłem z tym atarem" ^^
fotka była robiona w niewoli w Niemczech patrzeć jak byli ubrani to nie było im źle pra-pra-dziadek wysłał nawet tort do Polski który niestety nie doszedł
Napisano

Raczej nie, on mieszkał na kurpiach. Załączam fotkę z jego żoną nie jest ubrana czasem w strój kurpiowski?? Po prawej jego ojciec

Napisano
Dodam, że prawie" użyto tu w pierwotnym znaczeniu tego słowa, zachowanym jeszcze w niektórych gwarach- akurat, właśnie". Tak więc ostatnie zdanie znaczy: Akurat dla mnie wszyscy są dobrzy".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie