Skocz do zawartości
  • 0

mosiężna kłódka - samoróbka?

slavitius

Pytanie

Napisano

Witam.
Znalazłem ją na strychu starego domu.Proszę o pomoc w określeniu czasu jej powstania i czy jest to ewentualnie wytwór jakiegoś kowala, czy też była to fabryczna produkcja.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę pomogły te linki, niestety jak widać na fotce nie ma gwiazdy. Obejrzałem ją dokładnie i nie ma żadnych oznaczeń. Może więc jednak jakaś samoróbka? Z drugiej strony to chyba trochę za skomplikowane na domową robótkę.

Napisano

Witam.
Znalazłem ją na strychu starego domu.Proszę o pomoc w określeniu czasu jej powstania i czy jest to ewentualnie wytwór jakiegoś kowala, czy też była to fabryczna produkcja.

Napisano
Raczej wiejski kowal nie był sam w stanie czegoś takiego zrobić.
Ten typ kłódki jest nazywany skandynawskim" (scandinavian padlock).http://www.google.pl/search?q=scandynavian+padlock&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1280&bih=650#um=1&hl=pl&safe=off&tbm=isch&sa=1&q=scandinavian+padlock&pbx=1&oq=scandinavian+padlock&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=76675l77528l0l78740l2l2l0l0l0l1l1342l2358l7-2l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=5cc1078cc3c0485b&biw=1280&bih=650
Możliwe, że pochodzi rzeczywiście ze Skandynawii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie