Gniewkos Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Wczoraj wyszło mi takie coś, grubość 1,3mmwymiary 15mmx15mmmateriał najprawdopodobniej miedźprzedmiot płaskiwidać na nim jak by wizerunek... rzymianina?W tytule dałem Odważnik do monet ale to tylko moja hipoteza, druga to taka, że jest to element spinki do mankietu, ale nie takiej tradycyjnej tylko takiej z łańcuszkiem.proszę o wasze opiniepozdro!
Gniewkos Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Nigdy nie miałem odważnika do monet w ręce więc sugeruje się tylko podobieństwem wyglądu do przedmiotów z wyszukiwarki
Gniewkos Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Tył nie widać śladów po jakimkolwiek mocowaniu itd, wyszło na polu koło starej drogi.pozdro!
tadziu6 Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=379922Tutaj masz trochę, fajny. Pozdrawiam
Gniewkos Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 dzięki bardzo podobieństwo kształtem i wykonaniem uderzające, da się stwierdzić kiedy i do jakich monet używano tego odważnika?pozdro!
tadziu6 Napisano 6 Wrzesień 2011 Napisano 6 Wrzesień 2011 Musisz ten odważnik zważyć i dopiero znając jego wagę dobrać monetkę o tej samej wadze. Będzie to moneta złota. Tak, że krąg monet masz już zakreślony. Poprawkę jeszcze musisz brać na ubytki w odważniku, ale będzie to bardzo mała różnica.
Gniewkos Napisano 8 Wrzesień 2011 Autor Napisano 8 Wrzesień 2011 dziś odważnik został zważony u jubilera jego waga to 1,76g odważnik ma mini ubytki więc zakładam wagę 1,8 grama.jak teraz zacząć poszukiwania monety? jakie ramy czasowe?pozdro!
Gniewkos Napisano 8 Wrzesień 2011 Autor Napisano 8 Wrzesień 2011 dzięki bardzo, ustalenie jakiego konkretnie raczej jest niemożliwością, chyba że się mylę...?pozdro!
kopijnik2 Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 jak uczytelnisz rysunek- powinien być podobny do rzeczywistej monety
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.