groszek37 Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2011 Witam,poszukuję książek historycznych, dokumentalnych na temat Zakonu. Interesuje mnie nie tylko rozwój gospodarczy, ale również jego struktura wewnętrzna, osadnictwo, dorobek, a w szczególności jakieś ciekawostki, nieznane fakty, życie codzienne. Jednym słowem wszystko co tyczy się Zakonu Krzyżackiego i oczywiście jest prawdziwe, żadne powieści fantastyczne, czy inna fikcja nie wchodzą w grę.Co polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Witam,A oto kilka pozycji, które wyszperałem. Niestety większość dostępna tylko w bibliotekach lub antykwariatach:- Boockmann Helmut: Zakon Krzyżacki:12 rozdziałów jego historii. Volumin 1998 - Samsonowicz Henryk: Krzyżacy. Agencja Omnipress 1988- Urban William: Krzyżacy: historia działań militarnych. KiW 2007- Militzer Klaus: Historia Zakonu Krzyżackiego. Wyd.WAM 2007- Sypek Robert:Zamki i obiekty warowne Państwa Krzyżackiego.Ag.Wyd.CB 2000 (przewodnik turystyczny)- Śliwiński Błażej(red.):Mieszczanie, wasale, zakonnicy. Muzeum Zamkowe w Malborku 2004- Górski Karol:Studia i szkice z dziejów państwa krzyżackiego. Wyd. Pojezierze 1986- Doma Maciej: Bracia zakonu krzyżackiego w Prusach w l.1228-1309.Wyd.Poznańskie 2004- Biskup Marian: Wojny Polski z Zakonem Krzyżackim(1308-1521).Wyd.Mapess 1993- Kowalska Zofia:Krzyżacy w innym świetle.Biblios 1997- Arnold Udo: Zakon Krzyżacki-z Ziemi Świętej nad Bałtyk. Wyd.UMK 1996Ufff...Może coś się koledze przyda. Aha, przy tytułach zachowałem oryginalną pisownię i dlatego zakon jest pisany raz z małej a raz z dużej litery.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.