Skocz do zawartości

Guzik z gwiazdą Davida, żeton?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam prośbę o ID guzika z gwiazdą Davida, oraz jeśli będzie możliwość id prawdopodobnie żetonu. Przedmioty były znalezione w pobliżu byłych baraków hitlerjugend.
Napisano
A gdzie niby ta gwiazda Dawida? Chyba, że chodzi o gwiazdę [Dejwida]", może ona wygląda inaczej niż dawidowa?

p.s. Od kiedy w języku polskim nie funkcjonuje już samogłoska W"? Coś przegapiłem?
Napisano
Przepraszam, dopiero teraz pokazały mi się zdjęcia guzika. Kiedyś znalazłem coś podobnego - 2 carskie gładkie guziki wojskowe, na których ktoś ręcznie wyrzeźbił" gwiazdę przypominającą gwiazdę Dawida, ale nie tak głęboko, jak na twoim. Niestety, nie ustaliłem niczego wiecej na ich temat. Ale jest to kolejny przykład podobnego wyrobu".
Napisano
Ach, czyli to nie jest guzik wykonywany seryjnie z tym oznaczeniem, a jest przerobiony? Czy ktoś z kolegów może powiedzieć coś na temat żetonu. Czy to rzeczywiście jest żeton, czy może coś zupełnie innego.
Napisano
Właśnie na odwrocie żetonu" brak jakichkolwiek śladów, praktycznie jest gładki, poza wżerami korozyjnymi. Jeśli posiadał jakieś ucho jako guzik, to musiało być słabo przylutowane i z tego powody brak śladów mocowania.
jan-80 czy Twój guzik ma lutowane ucho, czy też jest wykonane jako jedna całość guzika?
Napisano
Ma lutowane kolego serszen24! tez ma już wzerki z tyłu podejrzewam ze ucho by odpadło za jakiś czas wiec ja podejrzewam ze to guzik :) :) a nie żeton :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie