Skocz do zawartości
  • 0

Niemeickie buty, Saperki

kobim

Pytanie

Napisano

Witam. Wpadły mi w ręce buty saperki, są to prawdopodobnie niemieckie buty, tak przynajmniej twierdzi gospodarz, który mi je dał. Co ciekawe są to dwa różne buty. Jeden z nich ma cholewkę mizdrą na zewnątrz a drugi licem na zewnątrz.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety nie znalazłem żadnych sygnatur. Proszę szanownych kolegów o pomoc w idenzidentyfikowaniu pochodzenia i wzoru butów. Pozdrawiam

Napisano
Zgadza się, są to oryginalne niemieckie Marschstiefel'e, gratuluję :) Stan całkiem przyjemny. But z cholewką z mizdrą na wierzchu prawdopodobnie naprawiany w epoce.

Pozdrawiam W
Napisano
Dziękuję za pomoc. :) Co wskazuje, że but z mizdrą na wierzchu był naprawiany? Chodzo tu o wymiane skóry na cholewce? Pozdrawiam.
Napisano
Oryginalnie czuby butów były robione mizdrą na wierzch, a cholewy do wewnątrz. Dlatego podejrzewam, że but był naprawiany. Ze zdjęć wnioskuję, że to pierwsza, wyższa wersja Marschstiefel'i.

Pozdrawiam W
Napisano
But z licem na zewnątrz ma wysokość 38cm i długość podeszwy 29cm natomiast drugi z mizdrą ma wysokość 36cm i długość podeszwy 29cm. Pozdrawiam i dziękuje. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie