jacek1962 Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Speedy ja się na tym nie znam,bo ja tej piękności nie badałem, z tego co nam mówiono jest to ulepszona wojenna ruska armata D-44.Była nazwana dywizyjną bo umocowana była organizacyjnie na szczeblu d-cy dywizji.I on decydował ile i gdzie to użyć.W książce Tigers in Combat jest zapisane ile to Tygrysów zniszczyły amerykańskie 90 mm armaty.Rosjanie nie używali armat o kalibrze 90mm mieli swoje 85mm.Ale ja sie nie upieram to działo na pewno wojennej budowy nie było, więc to może być powojenny klon.Ja mam znacznie więcej takich opowiastek z pierwszej ręki,i Wam je napiszę tylko powoli,przy okazji będę starał się Wam przekazać pewne zasady i regulaminy których nas uczono.Pozwoli to Wam inaczej spojrzeć na te czasy.Co do trzonka to dokładnie masz rację przy artylerii głównie naprawiano fizycznie/a czym tym co było pod ręką/Teraz propozycja moja do kolegi woytasa.Aby jako władza przeniósł te nasze dywagacje o wojnie serbskiej w inne miejsce aby miłośnicy artylerii nie narzekali.Na koniec części i przybory były trzymane w drewnianej skrzyni z rosyjskiego zwanej ZiP Zapasnyje i Pribora.Myśmy to zmodyfikowali na ,,znajomości i plecy,,Celownik był trzymany w drewnianej skrzynce osobno.Montowano go do działa tylko do strzelania.Na koniec celowniki do możdzierza,haubic,wyrzutni rakietowych tzw BM-ek to był ten sam celownik.Wyskalowany był w tysięcznych/nie stopniach/.Zasada była jedna trzeba było dowiązać dokładnie metodą geodezyjną punkt w terenie i ustawić tzw działo kierunkowe tak aby celownik był dokładnie nad kołkiem który wyznaczał położenie na mapie.Reszta była prosta dodawano lub odejmowano wartości położenia dla kolejnych dział./to było strzelanie z mapy/Najłatwiejsze było strzelanie obserwowane.Jedno działo strzeliło i na podstawie wybuchu pocisku obserwator podawał powiększyć lub zmniejszyć i odległość lewo lub w prawo.Był problem gdy strzelało więcej dział bo jak rozpoznać wybuch pocisku tegoż działa.Jeśli na You tube widzicie działa i gości biegających z tyczkami to znaczy dowiązują działo kierunkowe w terenie.Kiedyś oglądałem ruskie smercze i gości z tyczkami czyli jest dobrze.Zachód poszedł na automatykę.Na muslimów dobre ale na ruskich nie ma szans.Co jak co ale żarówka będzie rozbita.GPS-u nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 są jeszcze Liwce" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 kopijnik,,pisze syn z USA do ojca w Polsce.Tato złapałem ,,syfa,,.Ojciec mu odpisje.,,Synu co prawda nie wiem co to jest ,,syf,,ale noś go z godnością.,,/to jest bez podtekstu żadnego.PozdrawiamMam nadzieję że zrozumiałeś ten kawał z komuny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 no cóż...Panom podpisującym te kwoty - opowiedz to...czy się zaśmieją?http://www.biuletyn.mon.gov.pl/pliki/File/przetargi/DPZ/Protokol%20postepowania%20LIWIEC%202007.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 kopijnik ja się na tym nie znam , ale oni jak zwykle wywalają moje i twoje pieniądze w błoto.Na dzień dzisiejszy/geopolityczny/żadna wojna nam nie grozi.Ja osobiście tej stacji bym nie użył bo moje życie jest mi miłe.Ja lubię stare ruskie metody,są proste i skuteczne.Artyleria ta którą obsługują te systemy jest hm nie precyzyjną bronią.To co mamy my mają i nasi sąsiedzi.Moim zdaniem pieniądze powinny iść na obronę plot radary,i przedewszystkim systemy rakietowe.Dlaczego nie idą bo to są systemy defensywne.Komuś się śnią wojenki zewnętrzne .W czasopismach zachodnich widziałem zdjęcia haubic zachodnich w Talibanie.I śmiech mnie męczy,po co chyba jako broń psychologiczna.Czasami mnie się wydaje że MON zachowuje się jak gromadka dzieci.Ja bym się tych speców zapytał gdzie na wojnę pójdą?Jak z Rosją to się srodze zawiodą bo ruscy za każdym samochodem będą ciągnęli jedno działo.Bez radaru ale za to będą mieli tyczki i PAB-ki.W Toruniu nasz wódz nam opowiadał jak jednego dnia dwóch oficerów założyło się co jest lepsze PUO/to jeszcze z II WŚ/czy elektroniczny kalkulator artyleryjski.Okazało się że w rękach doświadczonego artylerzysty to stare PUO było niewiele wolniejsze.A wynik był podobny/na celność ognia wpływa znacznie więcej czynników jak tylko aktualny tor lotu pocisku/Ale ja się na tym nie znam.Dla mnie artyleria lądowa jest dobra,dobrze że są Piony trzeba je konserwować i trzymać.O)czywiście trzeba kupić też amunicję do nich.Natomiast produkcja nowej Haubicy to wyrzucenie pieniędzy w błoto.Te pieniądze powinny iść na OPL bo Ona zawsze była słaba.I na koniec cytat jednego kapłana,,kto z Was nie wie co to znaczy słowo ,,Akt,, pójdzie prostszą drogą do nieba,,Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 I dodam w tym temacie Panowie zawodowi wojskowi,wchodżcie na to Forum i tłumaczcie hobbystą czyli nam swoje zamiary po co i dlaczego coś robicie.Bo my jesteśmy Waszymi sojusznikami.My niechcemy abyście nam przekazywali informacji tajnych.Jeśli dalej tak będzie jak jest to zostaniecie bez wsparcia w obliczu redukcji kosztów stracicie pracę i zabawki.A pieniądze przejedzą budżetówka wraz z wiecznie głodną służbą zdrowia.To jest moja rada,a zrobicie jak zechcecie.To przecież Wasz a nie mój interes.Na zachodzie już tak jest i szybko to dotrze do naszego kraju.A wtedy już będzie za póżno.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soul_Storm Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 Kłócicie sie o dziwne tematy a wystarczy poczytać okładkę książeczki.SIŁY ZBROJNE POLSKIEJ RZECZYPOSPOLITEJ LUDOWEJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryjec Napisano 25 Czerwiec 2012 Share Napisano 25 Czerwiec 2012 Watek zapowiadal sie ciekawie. będą jakieś zdjecia jeszcze? :)pozdrR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinio203 Napisano 27 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2012 Będą zdjęcia;-) Zaraz po żniwach będę rył w tych stronach. Mam niedaleko super miejscówke, na pewno coś wrzucę. Sprzętu jest tam naprawde sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.