Arseon Napisano 22 Sierpień 2011 Autor Napisano 22 Sierpień 2011 Proszę o pomoc ,przedmiot znaleziony w miejscu przeprawy napoleońskiej , czy pochodzi z tej epoki?
Arseon Napisano 22 Sierpień 2011 Autor Napisano 22 Sierpień 2011 pozostałości skóry i jakby pasa parcianego, może to od plecaka? jednak dosyć spore gabaryty.
Arseon Napisano 22 Sierpień 2011 Autor Napisano 22 Sierpień 2011 obok był jeden z tych zaczepów , może to od kompletu?
Arseon Napisano 22 Sierpień 2011 Autor Napisano 22 Sierpień 2011 obydwa zaczepy znalezione w kontekście napoleońskim ale także w obydwu przypadkach pojawiały się łuski pierwszowojenne także nie mam pewności czy aby nie pierwsza wojna ,jeżeli chodzi o zaczepy.
Arseon Napisano 24 Sierpień 2011 Autor Napisano 24 Sierpień 2011 Dzięki za id zaczepów to już wiem,jednak w kwestii końcowego okucia pasa mam hipotezę(coraz bardziej zagrożoną 1-szowojennym pochodzeniem)na temat znamion epoki N" : łukowate zakończenie profilu okucia podobnie jak na foto(epoka) z z prawej,falisty kształt drugiej krawędzi podobnie jak na łuskach z czako,oraz resztki materiału parcianego które pozostały w okuciu a były wykorzystywane w bandolierach.Proszę o wszelkie sugestie.pzdr.
Raned Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 Moim zdaniem okucie posiada typowy wzór spotykany w innych elementach wyposażenia wojsk napoleońskich, czyli jest napoleońskie. Nastąpiło tutaj typowe nałożenie przedmiotów z różnych epok w jednym miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.