wewlebie Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 Czy ma ktoś aktualne informacje o stanie badań kompleksu Riese? Jakiś czas temu oglądałem odcinek Sensacji XX wieku pt. Góry Sowie Podziemne Fabryki Hitlera". W programie tym pojawiło się nagranie z udziałem m.in. Panów Cery, Rostkowskiego, Warchoła i innych. Rozpoczęto wykop ale niestety po natrafieniu na przewód - rurę odcinek zakończył się. Czy ktoś wie czy te poszukiwania kontynuowano?
wewlebie Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 Oto linki do filmu, o którym pisałemhttp://www.youtube.com/watch?v=hJsQJlcDleIhttp://www.youtube.com/watch?v=IVSWqJNiQI8
Poszukiwacz_skarbów Napisano 26 Sierpień 2011 Napisano 26 Sierpień 2011 Amatorszczyzna, jak tak wyglądają prace mające na celu odkrywanie historii to się nie dziwie, że w Polsce tak mało się odkrywa. Najlepszy był ten facet w białej koszulce z młotem udarowym :D
Poszukiwacz_skarbów Napisano 26 Sierpień 2011 Napisano 26 Sierpień 2011 Troche mi to przypomina program BNM bardzo dobra i ciekawa gadka prowadzących, rozbudzenie nadziei widzów ale efekt końcowy jak zawsze :) Coś zaczęte i nie skończone...
wewlebie Napisano 26 Sierpień 2011 Autor Napisano 26 Sierpień 2011 Poszukiwaczu a może Ty coś więcej wiesz? Jakieś źródło, materiały, informacje?
Poszukiwacz_skarbów Napisano 27 Sierpień 2011 Napisano 27 Sierpień 2011 Nie, nie wiem ale jak bym wiedział to bym zatrudnił kilku ludzi do sipy" albo jakąś koparkę i bym sie dokopał do tego tunelu a nie w telewizji robią sensację, zaczynają kopać i finału jak zawsze nie ma, po co w ogóle zaczynali kopać? No chyba, że się w końcu dokopali a nie pokazali tego...
janowicz Napisano 27 Sierpień 2011 Napisano 27 Sierpień 2011 Nakręcili film i zarobili parę złotych.Niektórzy.
sniper_bob Napisano 27 Sierpień 2011 Napisano 27 Sierpień 2011 Może w listopadzie się wybiorę na zwiedzanie sztolni ale to jeszcze nic pewnego...Co do kompleksu Riese" to nie liczę na jakiś wielki przełom czy odkrycie tajemnic zwłaszcza w programach tego typu. Zawsze kończy się tak samo kopią, kopią, kopią... cos jest cos słychać.... nagle koniec bo skała lub inna przeszkoda np. po wysadzeniu i stwierdzenie ze niestety są zmuszeni przestać bo sprzęt czas itp. nie pozwala. Równie dobrze któryś z formowaczów pojedzie z łopata kamera i nakręci podobny film.Wydaje mi się ze gdyby ktoś naprawdę chciał to żyjemy w takich czasach gdzie sprzęt do takich rzeczy to chyba nie problem i nie ma ograniczenia do łopaty, wiaderka czy kilofu a pewnie i fundusze na większe badania by się znalazły...
sniper_bob Napisano 27 Sierpień 2011 Napisano 27 Sierpień 2011 Zapomniałem dodać że jeżeli ktos kopie w bialej koszuli z podwiniętym rękawem i jasnych spodniach na takim filmie to raczej nie ma sie czego spodziewac...PS. mozna edytowac posty zamias pisac jeden pod drugim?? bo nie wiem jak to zrobic....____________________________________Nie, nie można :-)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:08 27-08-2011
Poszukiwacz_skarbów Napisano 27 Sierpień 2011 Napisano 27 Sierpień 2011 Dokładnie jest tak jak pisze poprzednik, w dzisiejszych czasach jest sprzęt do kopania i są ludzie do łopaty i wcale nie trzeba dużych środków finansowych by na kilka dni wynająć koparkę czy z pięciu - dziesięciu ludzi do kopania. Tylko trzeba chcieć! :)Pozdrawiam
jaromiko Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 jest tylko jedno ale w tej dyskusji trzeba wiedzieć gdzie kopać i czego się szuka.
jaromiko Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 Tam jest inny problem z tym skarbem tylko nikt nie mówi.
Poszukiwacz_skarbów Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Jaki problem? I chciałem dodać, że nawet nie chodzi tu o odkrycie jakiś gór złota czy innych kosztowności tylko o to by odkryć jakiś ukryty tunel czy też sieć tuneli, odkryć jego historię i przeznaczenie... odnowić go lub zabezpieczyć przed zawaleniem i udostępnić zwiedzającym - bo to są bardzo ciekawe historie i tutaj raczej o to chodzi bo jeśli było tam złoto czy inne kosztowności to ruskie mieli tyle czasu po wojnie i tylu przymusowych robotników, że dawno to wykopali :)
antykor-art Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Ruskie, też ludzie tzn. też się bali, a zaminowane było wszystko to co ważne, to co nie istotne. Ruscy nie planowali z tond wyjeżdżać mogli to odłożyć w czasie, a później celowo zapomnieć, złota mieli sporo u siebie. Mieli władzę i bieżące problemy techniczne i propagandowe. Szukali tylko to co musieli, o czym władza" dobrze wiedziała. To co robili Ruscy to nie była inscenizacja, oni z Niemcami wygrali wojnę, nie po to, żeby sławić Niemiecką technikę i robić wykopaliska.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.