Skocz do zawartości

Osówka

wewlebie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktoś aktualne informacje o stanie badań kompleksu Riese? Jakiś czas temu oglądałem odcinek Sensacji XX wieku pt. Góry Sowie Podziemne Fabryki Hitlera". W programie tym pojawiło się nagranie z udziałem m.in. Panów Cery, Rostkowskiego, Warchoła i innych. Rozpoczęto wykop ale niestety po natrafieniu na przewód - rurę odcinek zakończył się. Czy ktoś wie czy te poszukiwania kontynuowano?

Nie, nie wiem ale jak bym wiedział to bym zatrudnił kilku ludzi do sipy" albo jakąś koparkę i bym sie dokopał do tego tunelu a nie w telewizji robią sensację, zaczynają kopać i finału jak zawsze nie ma, po co w ogóle zaczynali kopać? No chyba, że się w końcu dokopali a nie pokazali tego...

Może w listopadzie się wybiorę na zwiedzanie sztolni ale to jeszcze nic pewnego...

Co do kompleksu Riese" to nie liczę na jakiś wielki przełom czy odkrycie tajemnic zwłaszcza w programach tego typu. Zawsze kończy się tak samo kopią, kopią, kopią... cos jest cos słychać.... nagle koniec bo skała lub inna przeszkoda np. po wysadzeniu i stwierdzenie ze niestety są zmuszeni przestać bo sprzęt czas itp. nie pozwala. Równie dobrze któryś z formowaczów pojedzie z łopata kamera i nakręci podobny film.
Wydaje mi się ze gdyby ktoś naprawdę chciał to żyjemy w takich czasach gdzie sprzęt do takich rzeczy to chyba nie problem i nie ma ograniczenia do łopaty, wiaderka czy kilofu a pewnie i fundusze na większe badania by się znalazły...

Zapomniałem dodać że jeżeli ktos kopie w bialej koszuli z podwiniętym rękawem i jasnych spodniach na takim filmie to raczej nie ma sie czego spodziewac...

PS. mozna edytowac posty zamias pisac jeden pod drugim?? bo nie wiem jak to zrobic....

Nie, nie można :-)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:08 27-08-2011

• 2 weeks later...
Jaki problem? I chciałem dodać, że nawet nie chodzi tu o odkrycie jakiś gór złota czy innych kosztowności tylko o to by odkryć jakiś ukryty tunel czy też sieć tuneli, odkryć jego historię i przeznaczenie... odnowić go lub zabezpieczyć przed zawaleniem i udostępnić zwiedzającym - bo to są bardzo ciekawe historie i tutaj raczej o to chodzi bo jeśli było tam złoto czy inne kosztowności to ruskie mieli tyle czasu po wojnie i tylu przymusowych robotników, że dawno to wykopali :)

Ruskie, też ludzie tzn. też się bali, a zaminowane było wszystko to co ważne, to co nie istotne. Ruscy nie planowali z tond wyjeżdżać mogli to odłożyć w czasie, a później celowo zapomnieć, złota mieli sporo u siebie. Mieli władzę i bieżące problemy techniczne i propagandowe. Szukali tylko to co musieli, o czym władza" dobrze wiedziała. To co robili Ruscy to nie była inscenizacja, oni z Niemcami wygrali wojnę, nie po to, żeby sławić Niemiecką technikę i robić wykopaliska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie