Skocz do zawartości

3 słabe sreberka

jaro1979

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Trafiły się 3 takie ostatnio. Pierwszy ma średnicę ok. 19,5 mm i wygląda mi na szeląg krzyżacki ale nic sobie za to uciąć bym nie dał

Napisano
I ostatnie, najmarniejsze. Średnica 19 mm. Jak na moje oczy to pod koroną są 2 krzyże jeden pod drugim ale czy ten symbol wyżej pod koroną to krzyż, nie mam pewności.
Napisano
2
wcn

Numer katalogowy: 51106
Opis: Polska, Jan Olbracht 1492-1501, półgrosz koronny, Kraków, Aw: Korona, napis wokoło REGIS POLONIE, Rw: Orzeł i napis wokoło MONETA I ALBERTI
Napisano
Pierwsza to rzeczywiście chyba szeląg krzyżacki, jakiś starszy i może mniej popularny, poszukam w wolnej chwili.
Trzecia chyba to szeląg gdański Kazimierza Jagiellończyka. Krzyże na zdjęciu słabo widoczne, popatrz też na szelągi toruńskie i elbląskie.
Pozdrawiam
Napisano
Szeląg porównaj - Marcin Truchsess von Wetzhausen 1477-1489:

http://www.wcn.pl/archive/35_0130?search_in=name&search_what=szel%C4%85g+krzy%C5%BCacki+marcin

Mało widać na zdjęciu, średnica w/g katalogu to 18 mm, waga 1,34g. Ja bym tak nie wyczyścił tych monet, dla mnie straciły dużo uroku. Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za pomoc, wygląda na to że sreberka zostały zidentyfikowane. Sigis, sreberka były pokryte nieregularnie paskudnym czarnym nalotem (na szelągu gdańskim nadal go widać) i wyczyszczenie ich (dobrym płynem do srebra, niczym innym) uznałem za konieczne.
Jeszcze raz dzięki za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie