tropiciel13 Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2011 Miejsce znane ponieważ nakłada się tu wiele wydarzeń z różnych okresów głównie znana jest zwycięska bitwa 1831,a znaleziska szanownych odwiedzających są interesujące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2011 Dodam że moje znaleziska skromne około 150 różnych kul ołowianych,guzików pułkowych rosyjskich kilka polskich parę oraz kilkanaście monet miedzianych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strażak80 Napisano 18 Sierpień 2011 Share Napisano 18 Sierpień 2011 Dobre i to ja tam tylko medalik trafiłem i kilka kulek muszkietowych :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 24 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2011 Dzisiejszy taki znajdek z łąki nad strugą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Czyżby Dębe odwiedził tylko kolega strażak? oto moje ostatnie trafienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartorzel Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Witam. Byłem ostatnio z kolegą i mieliśmy trochę pokopać korzystając z firmowego wyjazdu ale akurat LAŁO!!!. Fajna okolica jeszcze tam wrócimy. Myślałem by iść łąką i laskiem w kierunku Rysi. Co sądzicie o tych terenach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 4 Październik 2011 Autor Share Napisano 4 Październik 2011 Kierunek dobry tylko nie ma gdzie przemiatać bo zarośnięte trawami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikomak881 Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 witaj co prawda nie jestem z okolic ale tereny o ktorych mowisz sa dosyc mocno przeszukane im dalej na siedlce lukow tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 Witam. Obecnie na kierunku Łuków - Siedlce można zaobserwować olbrzymią presję poszukiwaczy - im dalej tym gorzej. Natomiast w miejscach mocno przeszukanych" można jeszcze znaleźć całkiem fajne rzeczy. Dębe Wielkie wczoraj - Medal Pamiątkowy za udział w wojnie 1918 -1921 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morro1980 Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Był ktoś ostatnio ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Ja ostatnio 8 sztuk kapiszonów z boku ul.powstańców może po potyczce powstania styczniowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morro1980 Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Chciałem jechać ale nie znam dobrze terenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Łatwo trafić a2 kierunek wa-wa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morro1980 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 :) dobreee. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morro1980 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Jutro się wybieram. Jadę na przypał w okoliczne lasy :)Dam znać co wyciągnąłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielw4 Napisano 26 Listopad 2011 Share Napisano 26 Listopad 2011 moro1980 złapali cię?miałeś się pochwalić jakie były efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 28 Listopad 2011 Autor Share Napisano 28 Listopad 2011 Kilka ciekawych fragmentów. Piechurzy z trudem przedzierają się przez gęste zarośla.Raz po raz nogi potykają się o korzenie czy gałęzie grzęzną w mokradłach,wypakowany tornister,długi płaszcz ciągle o coś zawadzają.Prowadzą 8 pułk piechoty dwaj wybitni oficerowie,umieją oni z żołnierza wykrzesać najwyższy wysiłek. Na prawym skrzydle natarcie czwartaków ugrzęzło na mokradłach. Na czele widać czarne czaka z literą S cyframi 4i3 białe kołnierze,siwe konie.Barwne mundury okryte szerokimi szarymi płaszczami.To 4i3 szwadron 2 pułku strzelców konnych.Za nimi linia wysokich grzebieniastych hełmów czerwonych kołnierzy i niebieskich płaszczy.To dywizjon karabinierów.Nieco dalej las chorągiewek karmazynowo-granatowych i czerwono-niebieskich czarnych czapek ułańskich młodych pułków brygady 5 ułanów i jazdy poznańskiej.Spora ilość wyższych oficerów sztabowców dołącz do oddziałow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanca Napisano 28 Listopad 2011 Share Napisano 28 Listopad 2011 2psk....wiele lat później znów wykrwawiał sie pod Dębem ten dzielny pułķ ech..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 5 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2011 Tak przynajmniej powinny wyglądać miejsca pochówków poległych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 5 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2011 Na tym lepiej widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 31 Marzec 2012 Autor Share Napisano 31 Marzec 2012 Dziś mija 181 rocznica zwycięskiej bitwy pod wsią Dębe.Zdobycie nie bez trudu przez 4 pułk mostu na strumieniu otworzyło wrota do zwycięstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropiciel13 Napisano 14 Październik 2012 Autor Share Napisano 14 Październik 2012 Po bitwie pod Olszynką Grochowską w okolicy rozmieszczony był VI korpus G.Rosena,pod Dębem zimowało 4 bataliony 2 szwadrony i 8 dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.