Skocz do zawartości
  • 0

Co to za znaczek?

efes

Pytanie

Napisano

Znaleziony w latach 70-tych na wyspie Wolin pod podłogą na strychu w ociepleniu glinianym.Tłoczony ,wymiary 20x22.Szpilka skierowana do góry.Prawdopodobnie wpinany w kołnierzyk.
pozdr efes

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trzy korony sugerują szwedzkie lub duńskie pochodzenie. Symbolika wyraźnie nawiązuje do oznaczeń piechoty. Gdybym miał strzelać to bym powiedział, że Szwedzka korpusówka piechoty. Nie pasuje mi jednak ta szpilka skierowana ku górze. Wydaje mi się, że była dorobiona później, lub odgięła się. Zwróć proszę uwagę, że przy szpilce odwróconej do góry oznaka ta, sama by wypadała...
Napisano
Myślałem o szpilce.Wg mnie jest oryginalna,przylutowana w centrum ,długa na 45mm z nacięciem spiralnym w środku /podobnie jak śruby do drewna/.Ponadto ma przegięcie w kształcie litery U tzn. najpierw odgina się ku kolbą/do dołu/,a potem dopiero ku górze.
Ten kształt przemawia za tym ,że musiała byc wpinana od dołu ku górze,a owo przegięcie szpilki zapobiegało jej wypadaniu.
Tylko jeśli nie kołnierzyk to gdzie?
pozdr efes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie