kindzal Napisano 13 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2011 W okolicach Głowna odnaleziono zdjęcia wojskowych uroczystości sprzed dziewięciu dekad. Na kilku z nich jest marszałek Piłsudski, na jednym także Ignacy Jan Paderewski. Może nasi czytelnicy pomogą ustalić czas i miejsce zrobienia zdjęć? Autorem znaleziska jest Krzysztof Laszkiewicz, członek zarządu Towarzystwa Przyjaciół Miasta Głowna oraz rady muzealnej przy tamtejszym muzeum. Przygotowując wydawnictwo o Zabrzeźnej, dzielnicy podłódzkiego miasta, chodził od domu do domu, rozmawiał z mieszkańcami, zbierał zdjęcia i inne materiały. - W czasie poszukiwań poznałem około 80-letnią panią mieszkającą pod Głownem - opowiada Laszkiewicz. - Przeglądałem rodzinny album i ze zdumieniem zauważyłem fotografie przedstawiające Józefa Piłsudskiego i żołnierzy. Zdjęć jest dziewięć, Piłsudski jest na trzech, na jednym - Ignacy Jan Paderewski. Dlatego podejrzewam, że zrobiono je w 1919 r., gdy Paderewski był premierem. Mam pewność, że nigdy nie były prezentowane. Właścicielka nie wie, skąd się u niej wzięły. Jej tata robił zdjęcia, ale te są wywołane inaczej niż pozostałe.Na fotografiach widać polskich oficerów. Jest też przemarsz kompanii honorowej. Na jednym widać wysokich rangą wojskowych z Francji. - Zdjęcia zostały zrobione w Warszawie, rozpoznaję w tle gmach Pałacu Saskiego - mówi Krzysztof Laszkiewicz. - Niestety, jestem regionalistą, a nie historykiem i varsavianistą, reszty mogę się tylko domyślać.Apelujemy do czytelników: jeśli wiedzą państwo, gdzie i kiedy zostały zrobione zdjęcia, co przedstawiają i kim są mniej znane od marszałka Piłsudskiego i premiera Paderewskiego postaci, prosimy o kontakt z panem Krzysztofem. Numer telefonu: 600 226 245.http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,10110788,Sensacyjne_odkrycie__Nieznane_fotografie_Pilsudskiego_.html#ixzz1UvfVVfUs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.