zainak Napisano 5 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2011 Mało brakował aby na wieki trafiłby w jakieś fundamenty.http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110805/POWIAT06/156008380 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 5 Sierpień 2011 Share Napisano 5 Sierpień 2011 Obrzydliwie obszerny artykuł....że posikać się można z wrażenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 5 Sierpień 2011 Share Napisano 5 Sierpień 2011 też mi skarb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziarnoo Napisano 5 Sierpień 2011 Share Napisano 5 Sierpień 2011 to jest skarb ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 39 naszyjników z brązu" - to duży skarb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 14 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2011 coś więcej w tym temaciehttp://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110814/POWIAT06/104441863 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Fajnie...po raz kolejny zostaliśmy nazwani watahą szabrowników"Doskonałe podwaliny współpracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Kreciku a jak nazwiesz opisane w artykule przypadki, podkreślam przypadki i osoby okradające stanowiska archeologiczne i handlujące nimi? Złodziejstwo, brak wyczucia, niszczenie historii lokalnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Kol. Damian - to bezsprzecznie są złodzieje.Jeśli ktoś kopie na oznaczonych stanowiskach archeo - zasługuje na kare i pogarde środowiska.Jednak nazywanie całej grupy poszukiwaczy szabrownikami" ( bo mają wykrywacze )(jest czystym chamstwem i brakiem znajomości tematu.Ostatnio tankując samochód , pracownik stacji powiedział : panie , ilu gówniarzy za darmo tankuje to byś pan się zdziwił...Czyli Damian jak zajeżdżam pod dystrybutor i sam wlewam paliwo - jestem z automatu złodziejem ?Nie naginajmy rzeczywistości...Ot i wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Nekroarcheolodzy (tacy co świadomie rozkopują 1500-tne cmentarzysko) i pseudokonserwatorzy (ci co nadzorują niszczenie polskich zabytków) to fachowcy. Oni wiedza gdzie znikają fanty z wykopalisk opłacanych z pieniędzy społecznych lub prywatnych. Jak jakieś fanty lądują poza tym światkiem (półświatkiem) to jest wina watahy szabrowników". Proste sprawdzenie prywatnych domów dyplomowanych archeologów wykazałoby kto kreuje:łodziejstwo, brak wyczucia, niszczenie historii lokalnej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Ot to, dlatego nie utożsamiam się ze wspomnianymi w artykule szabrownikami. Niech się ronią" i tłumaczą sami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Odniosłem się tu do bełkotu pani archeolog Orlickiej - Jasnoch , która to pani była łaskawa nazwać szabrownikami "wszystkich posiadaczy wykrywek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 vonbromberg odpowiem Ci na przykładzie kolegi krecika. Zakładając, że jesteś młody czy tankując paliwo i słysząc: panie , ilu gówniarzy za darmo tankuje to byś pan się zdziwił..." oburzyłbyś się i bronił niepewne towarzystwo jednocześnie wymyślając obsługę czy nazwałbyś rzeczy po imieniu. Wśród każdej grupy zawodowej są tak zwane parapety, które w swoich szarych komórkach mają zakodowane pewne dysfunkcje umysłowe skierowane przeciwko komuś i czemuś. Można tu wymienić " przykładów tego typu nagonki. Przyzwoity poszukiwacz mam tu na myśli i nie tylko ziemny, powinien odcinać się od tego typu zachowań. Praca służb mających za zadanie ochronę dziedzictwa oraz przepisy prawa to odrębna sprawa.Swoją drogą bardzo ciekawe znalezisko i mam nadzieję, że znalazcy zostaną dostrzeżeni i odpowiednio ofiarowani z ministerialnej puli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Damian - odpowiem Ci - na przykładzie postu skierowanego do Vonbromberga...Ja , mając nawet ...naście lat ( wspomnienie ) wściekłbym się gdyby sugestia była skierowana do mnie...Nie można mierzyć wszystkich jedną miarą.A może ja wykorzystuje wykrywacz do poszukiwań meteorytów ?Co na to pani archeolog ? Może mnie cmoknąć - póki co jest to legalne...Ale nie - watahy szabrowników" z wykrywaczami.Czuje się obrażony - satysfakcji wymagać nie zamierzam , mniemając iż poziom merytoryczny pani archeolog znacznie odbiega od minimum...P.S. Jak w bodajże Wielkiej wsypie" pułkownik MO powiedział : na górze debil , na dole debil..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Oczywiście nie mam na myśli dokonań Pani archeolog-skarbnik w archeologii...Przeraża mnie szufladkowanie" poszukiwaczy...Niestety wśród archeologów rodzynkiem ta Pani nie jest.Wręcz przeciwnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Damian - od utrzymywanych przez podatników dyplomowanych archeo-konserwo wymagam tego samego co od archeologów amatorów. Jestem przekonany, ze stopień patologii zależny od odległości od zabytków. Kopacze maja z fantami kontakt sporadyczny, najczęściej sobotnio-niedzielno-wakacyjny. Tzw. profesjonaliści maja zabytki na co dzień w zasięgu rak. Skala możliwości zachowań nieetycznych jest większa po stronie konserwatorów i archeologów. I to pomimo liczebnej przewagi detektorystów. Po prostu przy korycie łatwiej się kradnie. Ten truizm sprawdza się wszędzie (m.in. w marketach, gdzie większość kradzieży organizują pracownicy, albo w rządzie) i tak samo jest u archeologów. A nagonka na kopaczy działa tak jak krzyki złodzieja z trefnym towarem za pazuchą wskazującego niewinnego i wołającego:-Łapać go to złodziej! Lepiej oczerniać innych, niż samemu bić się w piersi i przyznać do kolejnych afer z odziałem archeo-konserwo-muzeo-patologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Kol. Damianie - przybysze " z nieba są jak najbardziej materialne ;) - chyba że chodzi o promieniowanie kosmiczne...to fakt , nawet z profesjonalnej siatki na motyle ( pończocha ) umykają. :)Meteoryt ma swoją wage , gęstość , rozmiar itd...Ale nie o tym...Jeśli Kolega podjął się karkołomnego zadania obrony bzdur wyrażonych przez Panią archeolog - jestem do usług...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Gdyby jednak Kolega okazał się samobójcą" prosze zerknąć na stronke - Archeolodzy.org , Varia - prawo a detektoryści...Złudzenia pękną jak mydlana bańka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Warto też zwrócić uwage na częstotliwość wpisów,Szału ni ma :)W przeciwieństwie do Odkrywcy - tamto powoli zdycha...Zawsze jest przepaść między wyrobnikami a pasjonatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Zobacz nie jest tak źle można się i pośmiać :) http://archeolodzy.org/forum/300-letni-piercien-vt536.html Władca pierścienie vel władtca móch"Przejrzałem kilka przypadkowych wątków na ww forum. Królują wpisy studentów, młodych, zachłyśniętych wiedzą, zdobywców świata", bezgranicznie wierzących w to co usłyszeli na wykładzie. Palnąłem gafę- całusa Afrodyty" w polu nie szukasz... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Sam widzisz Kol. Damian...Porozumienie konia z batem...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Racja Krecik.Ale tak w ogóle kontrowersyjne fragmenty, łącznie z wypowiedziami archeolożki i info o iedawnym" skazaniu 50 latka to dziennikarski autoplagiat artykułu sprzed dwóch lat:http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090819/POWIAT/635502448Zdaje się już swego czasu obsobaczonego na forum. Tak że lepiej korzystać z lata śmigając z wykrywką zamiast kąpać się w tej samej rzece dziennikarskich bredni.Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Witaj Artur !Miło Szanownego Kolege zobaczyć na Forum...Serdecznie pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Hey Krecik!:))A na marginesie. Naszła mnie mała refleksja. Mawia się, że właściciele psów upodabniają się z czasem do swoich pupili. Patrząc zaś na fotografię Juli Orlickiej-Jasnoch (kryptonim JOJ) dzierżącej popielnicę kultury pomorskiej, pomyślałem, że archeolodzy upodabniają się czasem do swoich znalezisk. Nie sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 No co Ty Artur ...?Popielnica jest niczego sobie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.