Skocz do zawartości

Szpilki? Co to mogło być?

Darda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Najpierw opiszę sytuację:
Nieżyjący już ojciec mojego znajomego opowiadał, że w 1939 w ich sadzie biwakowała grupa polskich żołnierzy – jako młody chłopak się przy nich kręcił. W pewnym momencie jeden z nich powiedział: „dziś na noc przyjdzie nam chyba szpilki założyć”, wszyscy zmienili zwykłe bagnety na bardzo długie i poszli. Sześć lat temu kumpel znalazł w tym miejscu polski bagnet – mocno pordzewiały.

A teraz mój problem:
Może zapomniałem o czymś oczywistym, ale w żaden sposób nie potrafię połączyć w całość typowego mauzerowskiego bagnetu, bagnetu długiego który można nazwać „szpilką” i któregokolwiek z używanych w 1939 kb czy kbk.
Zdarzenie z pewnością autentyczne – ojciec kumpla był człowiekiem wolnym od fantazjowania, potwierdza je zresztą w znaleziony w opisanym miejscu bagnet. Co to mogły być za karabiny i bagnety???

Aha, wszystko działo się w okolicy Sochaczewa, konkretnie w Plecewicach.
Napisano
Te bardzo długie do mausera to mogą być wz. 98 ość lub 98/05 liść. A może oni nie zmieniali, tylko po prostu założyli bagnety na karabiny??
Pozdrawiam
Napisano
Do szpilki podobne sa bagnety Lebel, wiec może o nie chodziło. Toche lebeli było w 39, ale nie było one wymienne z mauzerem.
Ale myślę ze J ma racje.
pozdro
Napisano
Ogromne dzięki, J. Tak się zafiksowałem na głownię o przekroju graniastym, że 98 ość mi nie przyszedł do głowy.

Nie było to raczej założenie bagnetów, lecz ich zmiana – świadczy o tym znaleziony wz28 bez pochwy. Tu rodzą się następne pytania – skąd na wyposażeniu dwa rodzaje bagnetów, w tym jeden raczej już wówczas historyczny i zdecydowanie nieregulaminowy? Co to mógł być za oddział? ON? Ciekawe pole do dywagacji.
Napisano
nie sądzę zeby mieli po dwa typy bagnetów na stanie na głowę. Mogli mieć 98 albo do Lebela bądź też do Mosina (były przerobione na nabój MAusera- bodajże KOP miał je na wyposażeniu), a część z nich bądź kadra moła mieć krótkie wz 28 czy 29
Napisano
Myślałem o mosinie, ale o ile pamięć mnie nie zawodzi polska przeróbka mosinów, czyli m.in. skrócenie lufy, zmiana muszki i dostosowanie do bagnetu mauserowkiego wykluczła raczej stoswanie bagnetów rosyjskich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie