Marek1968 Napisano 26 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2011 Witam, niedaleko Jelcza-Laskowic, w lesie za wsią Nowy Dwór zlokalizowana była strzelnica zakładów Kruppa. Pozostałości tego obiektu zachowały się do dnia dzisiejszego.Teren ten intensywnie był bombardowany o czym świadczą leje po bombach, mnóstwo odłamków i łusek z działek pokładowych.Znajduje się tam duży betonowy kulochwyt. Szukam różnych informacji na ten temat. Może ktoś podzieli się swoją wiedzą. Jedno z pytań jakie mnie nurtuje, to czy te ślady bombardowań, to wynik działań wojennych, czy to Rosjanie po wojnie urządzili sobie tam poligon.Może ktoś posiada jakieś materiały związane z tym terenem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1968 Napisano 15 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2011 Znalazłem w pobliżu obiektu łuskę widoczną na zdjęciu, po oznaczeniach wnioskuję( o ile się nie mylę)że jest to 1951r. Z tego wynika, ze Rosjanie strzelali tam po wojnie. Slyszałem też od pewnej osoby, że odbywały się tam jakieś ćwiczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1968 Napisano 15 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2011 znaleziona łuska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.