Marek1968 Napisano 26 Lipiec 2011 Autor Napisano 26 Lipiec 2011 Witam, niedaleko Jelcza-Laskowic, w lesie za wsią Nowy Dwór zlokalizowana była strzelnica zakładów Kruppa. Pozostałości tego obiektu zachowały się do dnia dzisiejszego.Teren ten intensywnie był bombardowany o czym świadczą leje po bombach, mnóstwo odłamków i łusek z działek pokładowych.Znajduje się tam duży betonowy kulochwyt. Szukam różnych informacji na ten temat. Może ktoś podzieli się swoją wiedzą. Jedno z pytań jakie mnie nurtuje, to czy te ślady bombardowań, to wynik działań wojennych, czy to Rosjanie po wojnie urządzili sobie tam poligon.Może ktoś posiada jakieś materiały związane z tym terenem?
Marek1968 Napisano 15 Sierpień 2011 Autor Napisano 15 Sierpień 2011 Znalazłem w pobliżu obiektu łuskę widoczną na zdjęciu, po oznaczeniach wnioskuję( o ile się nie mylę)że jest to 1951r. Z tego wynika, ze Rosjanie strzelali tam po wojnie. Slyszałem też od pewnej osoby, że odbywały się tam jakieś ćwiczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.