djmikser Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 Mam pytanie do zorientowanych piotrkowan - czy między ulicą Wolborską a Jerozolimską (w tych okolicach) trwały jakieś walki? Pytam się gdyż jako nastoletni chłopak chodziłem skrótami przez ten teren do podstawówki (ciągle są tutaj pola) i znajdywałem sporo naboi chyba z 2 wojny św z których wysypywało się proch poczym przerabiało się je na długopisy. Słyszałem też przed laty że ktoś znalazł (wyorał)w ziemi futerał od pistoletu i jakiś hełm.
djmikser Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 Dodam jeszcze iż znajdywałem także jakieś monetki (chyba z tego co pamiętam ruskie)
bjar_1 Napisano 28 Lipiec 2011 Napisano 28 Lipiec 2011 Poczytaj o walkach 19 DP w okolicach Piotrkowa we Wrześniu 1939 roku...
djmikser Napisano 28 Lipiec 2011 Autor Napisano 28 Lipiec 2011 Dzięki bjar_1 za podpowiedź. Zapraszam zainteresowanych na stronę http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Piotrkowem_TrybunalskimTen artykuł to istna mapa dla szukaczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.