Skocz do zawartości

Delta 400 albo....

czutor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Chciałem się dowiedzieć który sprzęt jest uniwersalny. Interesują mnie nie tylko monety, ale militaria i nie tylko.
Teknetics Delte 400 czy Garrett Ace 250 albo Smętek? 1.200zł max.Pozdrawiam
Napisano
Witam.Kolega dwa pierwsze to typowe monetkowce,trzeci głęboki ale raczej na militaria.Żaden z wykrywaczy nie jest uniwersalny,moja delta saperkę widzi max z 80 cm i to na maksymalnej czułosci w trybie all metal.Jeżeli chcesz coś uniwersalnego to raczej któryś z Rutusów.Pozdrawiam.
Napisano
RUTUS PROxima ver. 4.0 -1480 zł - zastanawiam sie na tym modelu.Jak się naucz obsługi to będzie cud. Zaczynam przygodę z wykrywaczami, po przeczytaniu ton artykułów zdam się na wasze opinie. Pozdrawiam i dzięki wielkie za odpowiedz.Kłaniam się nisko.
Napisano
Jeżeli ma to być twój pierwszy wykrywacz to zdecydowanie odradzam Ci zakup Proximy. Jest to dobry sprzęt, ale nie dla początkującego. Będziesz miał duży problem, żeby ją okiełznać" i tylko się zniechęcisz. Na początek najlepszym wyborem będzie Fisher F2 lub Delta. Wykrywacze porównywalne, łatwe w obsłudze. Oba ciągną ładnie kolorek a i z płytszą" militarką też sobie dają radę. Pochodzisz i zobaczysz czy ci się to podoba, jeżeli tak to będziesz miał już jakąś wiedzę i doświadczenie przy ewentualnym wyborze następnego wykrywacza a jak nie to sprzęt odsprzedaż bez problemu z niewielką stratą.

Pozdrawiam.
Napisano
Witam,

Tak naprawdę sprzętu uniwersalnego do wszystkiego" praktycznie nie ma. Albo musisz się skoncentrować na drobnicy, albo na militarce. Smętek - typowy na militarkę, drobnicy tym nie ogarniesz. Garret'a używałem bardzo długo i szczerze mówiąc tak się zraziłem do Garretów, że więcej już nigdy nie kupie - wzbudza się o byle co, na dużej czułości szaleje, bardzo ciężko sprecyzować gdzie znajduje się fant (nakopiesz się tylko niepotrzebnie, dołki po 30-40 cm, grzebiesz po 10 min i w rezultacie znajdujesz przedmiot wielkości pinezki :-( Dyskryminacja działa jak chce. A jak pójdziesz na militarkę z ACE to już wogóle kosmos, kopałem 95% śmieci (wnerwia to strasznie). Podobnie jak mój poprzednik też zdecydowanie Ci odradzam Rutus'a na początek. Faktem jest, że jest to sprzęt wysokiej klasy, ale jest tak skomplikowany" że trudno go ogarnąć. Ja po paru wypadach z Rutusem dałem sobie spokój. A jak coś źle ustawisz to już wogóle masz dyskoteke. I kwestia ostatnia - wygląd Rutus'a to porażka i bardzo ciężki, po 30 min spaceru ręka do wymiany :-) Z tych co piszesz z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam Deltę. Kombajn na drobnice, a i z militarką sobie radzi. Lekki, prosty w obsłudze, czytelny wyświetlacz, dyskryminacja rewelacja. Napisałeś, że kwota graniczna to 1200 zł. Dam Ci dobrą radę - dołóż 100 zł i kup Deltę odrazu z cewką DD w zestawie (w zestawie masz cewkę prawie 250 zł taniej) i uwierz mi, że na drobnicę nikt Ci nie dorówna :-) Oczywiście z podobnej klasy wykrywaczem. I będziesz bardzo zadowolony. Takie jest moje zdanie. Napisz jak coś kupisz i opisz wrażenia i rezultaty :-)

Pozdrawiam,
Maciek
Napisano
Kamil, mały zasięg w porównaniu z czym? Według mnie zasięg jest wystarczający, w tej klasie wykrywaczy i w tym przedziale cenowym nie znajdziesz nic lepszego. Wiadomo, że jak chcesz mieć większy zasięg to dokładasz tysiaka i możesz wtedy wybierać :-) Ale to też do końca tak nie jest, bo np. Omega ma zasięg bardzo porównywalny (może większy o 2-3 cm), a kosztuje prawie 2000 zł. Wybacz, ale nie uwzględniając dodatkowych funkcji a koncentrując się tylko na zasięgu nie dopłaciłbym nigdy 1000 zł za zasięg większy o 2 cm. Wiadomo, że zasięg jest ważny, ale należy również uwzględnić kilka dodatkowych cech wykrywacza, takich jak np. dyskryminacja, stabilność, waga itp, a w tym wypadku zbierając wszystko do kupy" Delta bije na głowę inne wykrywki tej klasy.

Pozdrawiam,
Maciek
Napisano
A te zakłócenia gdzie Ci łapie? Masz na myśli linie wysokiego napięcia i inne źródła/emitery prądu? Jak coś innego to opisz dokładniej o co chodzi, to i kolega Czutor podłapie kilka istotnych informacji :-)

Pozdrawiam,
Maciek
Napisano
no np. jestem w lesie i cos zakłóca telefonu i nic z tych rzeczy mie mam jakby co tez polecam delte bo moi koledzy mieli kiedyś jakiegoś garetta i szału nie było
Napisano
Jestem szczęśliwym posiadaczem Delty od trzech tygodni sprzęt po pierwszych testach zarówno w lesie na polu i plaży fantastyczny, dyskryminacja super ,troszkę się wzdudza na wysokiej czułości ale to nie problem czasami przeszkadza jej telefon ale nic to zawsze można go wyłączyc hi hi ...naprawdę polecam .
Napisano
Dokładnie, telefon zakłóca działanie detektora, ale to normalne, najlepiej go wyłączyć podczas poszukiwań. I tak jak pisał Enders - jeżeli ktoś obok chodzi z innym wykrywaczem to też będzie Ci zakłócało pracę Twojego sprzętu. Nawet jeśli tego nie słyszysz to i tak zakłóca, załóż wtedy dobre słuchawki i napewno usłyszysz.

Pozdrawiam,
Maciek
  • 2 weeks later...
Napisano
koledzy nie wiem czy mieliście okazję chodzić z deltą po rosie , trawa na 10 cm , mały deszcz i rosa ...pod wpływem rosy przy szybszym przemiataniu delta strasznie się wzbudza i daje wysokie krótkie , niepowtarzalne sygnały , a w tym samym terenie przy tej samej trawie w porze suchej ,że tak to ujmę jest cichutka i reaguje tylko na fanty...a tak poza tym jest baaardzo dobra na drobnicę.pozdrawiam .
Napisano
Jest kolego dokładnie tak jak piszesz.Na suchym Delta zachowuje się bardzo stabilnie,chodzę na 11 a jak się da to na 12.Jeśli tylko pokarze się rosa (np.wieczorem) to zjeżdżam na 10 a w skrajnych przypadkach na 09,Nigdy nie musiałem chodzić na 08.Pozdrawiam.
Napisano
kolego gral , rozumiem , że na rosie przy 9 lub 8 też Ci się sprzęcik wzbudza? bo ja na rosie poniżej czułości 8 nie chodziłem , a pewnie to wzbudzanie zależy też od tego jak jest mokro , bo przy małej rosie może nawet na czułości powyzej 9 może być w miarę ok , ale jak mokro z dołu i z góry to strasznie się wzbudza , duże znaczenie ma pewnie też wysokość trawy ...nie wiem czy kolega ma też takie doświadczenia?
pozdrawiam.
Napisano
Kamilw96 sorki ze dopiero odpowiadam szukałem na plaży nadmorskiej o dużym zasoleniu okolice Sztutowa - Stegny , Delta pracuje bardzo stabilnie lecz na styku brzegu i wody troszkę warjuje nawet przy czułości 8 ale myślę ze jest to ewidentna wina zasolenia miałem mało czasu na testy plażowe tylko 5 dni ale troszkę monetek nakopałem.Polecam słuchawki Garreta Master Sound właśnie takie zakupiłem i po pierwszym wypadzie jestem nimi zachwycony (wcześniej używałem słuchawek Manta i bez porównania ,wielki plus dla Garreta).Po wekendowych wyprawach podrzucę nowe spostrzeżenia co do Delty i słuchawek oczywiście . Pozdrawiam
Napisano
Jacekpluszak, wzbudza się również na wysokiej czułości też od zielonego zielska, ale o ile pamiętam, to nie na wszystkich trybach pracy.
Napisano
Dokładnie Panie Wojtku przy obcierani o zieloną wysoką trawę potrafi popiskiwać,ale tylko na 12 (czyli maksymalna czułość).Na takiej czułości można biegać tylko po suchym polu.Wystarczy tylko zjechać na 11 i jest wszystko w porządku,wtedy żadne chaszcze nie straszne.Na 10 chodziłem bezpośrednio po deszczu i w dość wysokiej trawie,do 9 zjechałem jak miałem cewkę całą w błocie,ale wystarczyła krótka kąpiel w kałuży i znów czułość 10.
Co do słuchawek (bo Delta musi mieć słuchawki) to polecam jakiekolwiek,byle by miały kabel spiralny.Pozdrawiam.
Napisano
panowie chodzi o to ,że było cholernie mokro , trawa wysoka na ok 10 cm , padało, ustawienia: dyskryminacja na czułości 8, i przy wolnym przemiataniu popiskiwał minimalnie , przy szybszym jak idiota , a na samym gruncie bez trawy był stabilny...mimo to trafienie fancika sygnalizował powtarzalnie i bez omyłki , czy to normalne czy ja wariuję a delta jest zdrowa?
pozdrawiam.
Napisano
Tak jak pisałem tylko raz musiałem zjechać do 9,a normalnie to biegam na 11.Być może wpływ na czułość ma gleba,bo w mojej okolicy przeważają gleby piaszczyste z naciskiem na piaszczyste".Ja również zauważyłem że nawet jak popiskuje to i tak na fant jest wyraźny sygnał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie