Skocz do zawartości
  • 0

Wpinka w kształcie tarczy

guzicznikniks

Pytanie

Napisano

Witajcie zacni koledzy poszukiwacze!

Oto przed wami przedmiot o którym człowiek zapomniał, ale nie czas. Czas odcisnął na nim swe piętno, pieczołowicie pokrywając go szlachetną patyną i przechowując w ziemskim skarbcu od dawien dawna. Dziś ma dusza wydobyła go z czeluści ziemi w odległości metra jednego od Dębu wiekowego, który otaczał go swym majestatem od czasów nam już odległych.

Awers w kształcie tarczy zazdrośnie strzeże swego pochodzenia, jak i krzyż wybity na środku jego. Misterne wykonanie daje o sobie znać również w postaci podłużnych linii, zacnie nadając szlachetną powierzchnię temu reliktowi...........

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Coś mnie naszło, coś mnie tchnęło, by tarczę tę odwrócić. Mym oczom ukazały się napisy, a było ich dwa. Głosiły szumnie coś, czego nie udało mi sie odcyfrować, toteż Wam - drodzy koledzy - pozostawiam tę zagadkę do rozwiązania.

A oto słowa, które dane mi było ujrzeć: NORMANNISCH, ten pierwszy głosił, drugi natomiast brzmiał UM 1066

Kto zagadkę tę rozwiąże, temu konia i królestwo w dziedzictwo dam, królewnę luzem dorzucę :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie