Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 Witam, znalazłem trochę pozostałości po samolocie z 1945 roku, okolice Poznania. To co wiem z przekazów rodzinnych to samolot był malowany na zielono i niebiesko, miał dwa płaty, płócienne poszycie i ponoć nie miał silnika. Niestety trzeba wziąć pod uwagę fakt, że przekazy pochodzą od ludzi którzy w 1945 roku byli jeszcze dziećmi, więc nie wiem na ile w ich zeznaniach jest prawdy. Części znalazłem na terenie działki mojego dziadka w miejscu wskazanym przez znajomych. Ponoć pod koniec lutego 1945 roku samolot stał na podwórku, a w pobliskiej stodole były składowane niemieckie szybowce. Trochę to dziwne bo lotnisko w Kobylnicy oddalone jest o ok 1km, a na podwórku nie miał by miejsca żeby wylądować. Mi najbardziej pasuje Po-2 ale nie mam pojęcia gdzie umieścić te części. Ze tej http://aerosamara.com/archive/old-56/ strony dowiedziałem się, że nakrętki są takie same jak w moich częściach. Co wy na to :) Ps. wiem, że dziadek spalił większość samolotu w piecu, więc musiał być drewniany( a może to był tylko szybowiec?)Materiał: ALUMINIUM, trochę drewnaWymiary: ok 50cmx20cm grubość ok6mm (mowa o tym dużym elemencie)Kolory: Zielony i niebieskiRok rozbicia/przyholowania na 100% 1945Ps. z działki dziadka ostrzeliwano ponoć poznańską cytadelę, więc może to maszyna rozpoznawcza?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Lipiec 2011 Share Napisano 7 Lipiec 2011 Zdjęcia nie weszły - proszę spróbować raz jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 cz1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 cz1 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 klapki aluminiowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 klapki aluminiowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 cz2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 element z cz1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 element z cz1 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 7 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2011 ps. na częściach nie ma żadnych napisów i numerów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_Poznan Napisano 10 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2011 ...kolejne części... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.