Skocz do zawartości

Rutus Proxima 4.0 ustawienia??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam;] mam pytanie co do tego wykrywacza. kupiłem go kilka dni temu, i nie wiem czy moze zle zrozumiałem instrukcje czy co. chodziło by mi o ustawienia dzwięków ogólnie. wiem ze tam powinno sie ustawiac do swoich updoban;] ale jakos nie jestem pewien.. poniewaz w instrukcje jest ze carska klamra ma nr 78. a mi wyskakuje na 74,76. no i tak sie zastanawiam..;]
prosze o rede;]
z gory dzieki
Napisano
Wiele jest czynników...odległość machania przedmiotem itp.

W ogóle ie dajmy się zwariować" :)

Idealnych wskazań na metale nie da w każdych warunkach.

No i Dźwięki polecałbym 5 tonów!

Id cyfrowe to tylko pomoc przy poszukiwaniach i nie radził bym opierać się w stu procentach na nim.

pozdro.
Napisano
Ustawienia dźwięków nie mają wpływu na działanie identyfikacji numerycznej.

Identyfikacja numeryczna ma charakter orientacyjny a nie ścisły. W glebie odchylenia będą jeszcze większe, bo będą zależeć od ułożenia przedmiotu no i warstwa gleby nad przedmiotem też będzie wpływać na wskazanie. Niestety nie ma tak łatwo, że klamry carskie tylko pod nr 78.
Napisano

Witam Kolegów jak macie ustawione własne Rutus Proxima 4.0
Chodzi mi o ustawienia na lasy okopy i nieurzytki ?
Tak dokładniej tj; sygnsłwiodący,wzmocnienie audio,dyskryminacja wybiórcza, korekcja kamieni, dyskryminacja
Na pola orne to mam F4
Za wszelką pomoc wielkie dzieki.

Napisano
wszyscy w terenie. ja troche pracujać na nim wiem ze na okopy lepszy statyk jest.
a na teren lepsza dynamika. bardziej precyzyjna jest i lepiej mniejsze rzeczy znajdyje np guziki i monety.

ja musiałem czułosc zmiejszyc bo przy dotknieciu mocniejszym o jakiegos patyka jeczał tak ze czułosc mam na 29 . dyskryminacje mam na 0 cały czas (nie wiem czy to dobre ustawienie ale tak chodze na razie). no i chyba tyle. jeszcze długo minie zanim opanuje go do perfekcji ;] trzeba testowac w terenie. najlepiej zabraz jakies klamry zapięcia amunicje i zakopać to. wtedy mozna wyczaić reakcje wykrywacza.
np klamre na sam dół troche nakryć ziemia i potem 5 sztuk nabojów. i tak testowac. ;]
pozdrawiam ;]
Napisano
Ja z proximą 4.0 byłem dziś pierwszy raz w terenie.
Wczesniej miałem 3 inne wykrywacze w tym solarisa ale tam te ustawienia były proste.
Pół godziny mi starczyło na poprawne ustawienie go pierwszy raz bez instrukcji.
Tutaj niestety po dwuch godzinach mam problem ustawić z instrukcją.
Przeczytałem już chyba wszystko o PROximie co jest na forum
starałem sie zastosować do wskazówek kolegów no i...
Doszedłem do wniosku że sprubuje ustawić go a pałe"po swojemu.

Dałem:
dyskryminacje na -30
czułość na 32
Wyciołem zakres od -90 do 0 (bo blachy mnie nie interesują)
i zkres od +84 do +90 (bo ponoć skala to pętla)
Sygnał wiodący mam na 81
tonu używan pojedynczego
wzmocnienie audio mam na 10
czestotliwość na 6622
Korekcja kamieni to nie mam pojęcia jak to ustawiać i jakie są zależności.

Ogulnie udało mi się nakopać gwożdżi i drutów jakichs blaszek :/
Napisano
Ja mam co prawda argo, nie proximę ale to zbliżone do siebie wykrywacze.

Co do gwoździ to sprawdzaj powtarzalność sygnałów. Jak raz machniesz cewką wyskoczy Ci np 34 a w drugą stronę -12 albo zaraz 60 itd to zazwyczaj jest jakiś zardzewiały kawałek metalu. Są oczywiście wyjątki, sprawdziłem na ładnie zachowanym scyzoryku wh. Jak stoi grzbietem (zardzewiałą blokadą) do góry wskazania sa właśnie zmienne ale wystarczy obrócić go bokiem i już idealnie sygnalizuje. To samo dotyczy u mnie łusek od Mausera stalowych, miedziowanych. Więc na 100% i tak nie jesteś w stanie zidentyfikować znaleziska pod ziemią :D
Natomiast dodatnie sygnały powtarzalne czyli skaczące +- jakieś 2 oczka to dobre sygnały kolorku i warto kopać (z tą uwagą, że duże pociski też mają taki powtarzalny sygnał)

Wycinając zakres poniżej 0 weź pod uwagę fakt, że w tym zakresie ominiesz bagnety czy sztućce ze stali nierdzewnej, sam ostatnio taki komplecik wyciągnąłem, wskazania ok -20, -24 ale oczywiście sygnał był powtarzalny
Napisano
A druty miedziane czy kawałki aluminium to i tak pokażą Tobie dobry sygnał. odpowiednio ustawiona blaszka jak np. wieczko od konserwy też wskaże dobry sygnał. Dlatego jestem zdania, że najdokładniejszą dyskryminacją jest łopata :)
Napisano
Mam jeszcze jedno pytanie.
Jak coś leży na ziemi lub jest bardzo płytko to pojawia się buczący sygnał (przesterowanie chyba)lub wykrywacz wogule nie reaguje.
Co należy zrobić żeby się tego pozbyć?
Napisano
W kanarze tego nie było :D
Im bliżej tym bardziej ćwierkał.
Jak podnosze to właśnie sygnał znika :/
opuszczam znowu buczy.
Może czułość zawysoka?
Napisano
a podnieś wyżej i pomachaj na tej wysokości cewką (tak jaby przedmiot był głębiej). Jeśli to robisz na statyku to podnieś wyżej, przesuń w bok i wyzeruj i dopiero najedź na miejsce. Może też być tak, jak działasz na dynamiku z ustawioną dyskryminacją od -0 do -90, że piszczałka widzi", że to jest stal i ją odrzuca poprzez dyskryminacje (póki sygnał nie jest zbyt mocny a więc nie leży pod samą cewką). Jesli więc dasz cewkę wyżej i będziesz ją machał to tak ustawiona dyskryminacja odrzuci kawał blachy a więc nie będzie jej pokazywał. Wyłącz dyskryminacje i sprawdź czy teraz nie będzie Tobie, po podniesieniu cewki wyżej, wskazywał cyferek ujemnych
Napisano
Przesterowanie da ci klamra gdy będzie blisko cewki czy też inny w miarę dużych rozmiarów obiekt, więc jak masz coś takiego to sprawdź co pod cewką leży pozd.
Napisano
Szanowne koło kolerzeniskie
Jak pozbyć się popiskiwania w Rutus Proxima 4.0
Chodzę po lasach i co jakiś czas pisknie tak dla checy i nawet gdy go odkładam to czaem pisknie
Ale gdy wejdę na jakieś poletko tu już nie do poanowania piszczy co krok i bez przyczyny
CO MAM Z TYM ZROBIĆ ;) ???
Moje ustawienia to;
czułość: 35 do maxa 39
dyskryminacja: to -30
stgnał wiodoćy: 120
wzmocnienie audio: 39
tonów: 5
czestotliwość: 6622
korekcja kamieni: to -10
dyskrminacja wyborcza: mam wycięte od -90 do -18
jak pozbyć się tego popiskiwania na polu ???
Za wszelką pomoc bóg zapłać
darz dół
Michał
Napisano
Ma ale jeżeli jeżeli zmniejszyć czułość na 32/33 to spadek w zasięgu będzie naprawdę niewielki a wykrywka będzie dużo stabilniej pracować ja nieraz to chodzę na czułości 20/25 a nawet i mniej jak teren całkiem niestabilny i mi pomaga
pozd matireli
Napisano
Dokładnie tak jak prawi matireli. Wykrywacz nie powinien się wzbudzać zbyt często, nie jesteś w stanie poprawnie zidentyfikować sygnału. Jeśli każde machnięcie daje Ci sygnał to za piątym razem nawet jak coś będzie pod ziemią i tak stwierdzisz, że to pewnie sam się wzbudza :D Najlepiej zmniejsz czułość do poziomu gdzie nie wzbudza się wogóle, pochodź kilka minut i stopniowo zwiększaj czułość. W argo czulość mogę ustawić chyba do 48 ale na takiej czułości rzadko udaje się chodzić. Zazwyczaj jest to ok 40-45 a czasami musiałem ustawić nawet 30

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie