Opus Dei Napisano 25 Czerwiec 2011 Autor Napisano 25 Czerwiec 2011 Witam!Przymierzam się do kupna nowej wykrywki. Na temat tego fishera nie wyczytałem zbyt wielu informacji, dlatego też zakładam ten wątek. Być może ktoś z Was miał już styczność z tym sprzętem i może co nieco o nim napisać, przytoczyć jego wady, zalety itp... Przeczytałem ten temat ---> http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=688194#1255896 . Lecz chciałbym, aby był on głównie poświęcony tylko tej wykrywce. Interesuje mnie tylko i wyłącznie kolorowa drobnica, monety, biżuteria, odznaki itp. Budżet ogranicza się do ceny powyższej wykrywki.Czekam na Wasze posty :)PS: Pytanie z innej beczki: Czy kupując nową X-terre 705 dostajemy koncentryka, czy DD?Pozdrawiam!
Enders Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Witam!Jak z tą nową X-Terrą - nie wiem. O DP możemy podyskutować.Ten obak do złota", który jest m.in. w ofercie peVnego sklepu, to wersja DP wykrywacza Gold Bug Pro. DP - Dual Processor. Jest to po prostu ulepszony model Pro, z większą cewką. Dwa procki dodają mu szybkości ale także dokładności pomiarów, gdyż mamy więcej pamięci i to, co w starszej wersji może kotłować" się w jednym procesorze, tutaj mamy ich dwa, a co za tym idzie, prosto mówiąc, nie ma takiego przepychu". Wykrywacze te są robione typowo do złota (wysoka częstotliwość, praca w all metalu przy sygnale wiodącym, etc.) i w naszych warunkach raczej się nie sprawdzą. W RPA, USA i w wielu podobnych miejscach na ziemi, gdzie występują ogromne tereny, co najważniejsze, nie zaśmiecone , a z możliwymi dużymi złożami złota, taki np. murzyn może raz kiedyś kopnąć sobie sygnał na żelazo i faktycznie raz trafi żelazo ale także i złoto. U nas wybierzesz się na pierwsze lepsze pole i sygnałów na żelastwo co niemiara. I ryj tu za złotem. Ale tak właśnie jest. Oczywiście w DP masz możliwość pracy w dyskryminacji, ale co z tego, jeśli po wycięciu żelaza złoto nie zostanie zasygnalizowane? Masz tam w prawdzie jakiś V-break", ale... i tak właśnie z wykrywacza do złota zrobisz sobie normalny wykrywacz do poszukiwań drobnicy. Dlatego lepiej kupić coś uniwersalnego... MXT?Pozdrawiam!
Opus Dei Napisano 26 Czerwiec 2011 Autor Napisano 26 Czerwiec 2011 Dzięki wielkie za odpowiedź! Mam zamiar celować w wykrywacz typowy na drobnicę, ponieważ militarki nie zbieram, dlatego też szukam sprzętu przeznaczonego tylko na ten jeden rodzaj poszukiwań. Większą uwagę dotychczas poświęcałem Fisherowi F70, X terrce 705 oraz odrobinę nowemu Rutusowi Optimie. Jak z tym ostatnim, nie mam zielonego pojęcia, ale myślę, że każdego Rutusa można brać w ciemno :). Zastanawiałem się również tak jak Kolega wcześniej napisał o MXT, jednak zdecydowałem się odstawić go na dalszy plan, właśnie ze względu na jego uniwersalność. Przemyślałem wszystko jeszczę raz i jednak najbardziej mnie kusi F70 i X terra 705. Z tego co mi Endersie napisałeś, najlepiej jednak dać sobie spokój z Gold Bugiem. Jednak wybierając pomiędzy F70, a X terrką co byś wybrał? (Zakładając, że do Minelaba w standardzie dodawana jest cewka DD)Jeszczę raz dziękuję!Pozdrawiam!
Enders Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Tutaj moja odpowiedź będzie trochę nieuczciwa :). Ja, ze względu na to, że lubię wykrywacze First Texas (i nie tylko!) i wiem o nich wszystko, brałbym F70. Chociażby z racji tego, że jest o wiele prostszy w obsłudze. X Terra z kolei może pracować na 3 różnych częstotliwościach, w zależności od tego, o jakiej częstotliwości założymy cewkę, a tego nie wiem, czy koszt tych kilkuset złotych wchodzi w grę po zakupie wykrywacza. F70 zaś pracuje na częstotliwości 13 kHz (nie za dużo ani nie za mało) i także ma możliwość zmiany częstotliwości nadajnika, aczkolwiek nie jest to zmiana wielka (max. o kilkaset herców) tak, by wyeliminować jedynie zakłócenia. Wszystko zależy od użytkownika*Moje GG 21321647, nie gryzę.*Czy przewidziane są koszty po zakupie, waga, ergonomia i wiele, wiele innych czynników. Pozdrawiam!
emisoo Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Fisher Gold Bug (DP) nie tylko jest przeznaczony do poszukiwań złota ale także do reliktów ma dodaną dodatkowo częstotliwość ok. 3,5 Khz, która jednocześnie pracuje z 19 Khz . Co ciekawe kulki muszkietowe cięgnie głębiej od f75ltd . I dobrze sobie radzi w terenie zaśmieconym
Enders Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Oo - emisoo. Nie powiedziałbym. Nie wiem dokładnie jak on tam pracuje, bo miałem go w ręku krótko, ale z tym radzeniem w terenie zaśmieconym (jeśli chodzi o nasze warunki) to wątpię. Przeczytałeś te info na stronie producenta?Pozdrawiam!
emisoo Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Był ciągle modernizowany potencjale wywodzi się od Fischera Gold Bug, przez Gold Bug PRO aż do najnowszego Fisher Gold Bug DP (Dual Processor) i którego bratem bliźniakiem jest właśnie Teknetics G2.
rokit Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 x-terra 705 jest z cewką DD ze sklepu z Warszawy...
Enders Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Jak już, to z Fishera ;) W każdym bądź razie nie jest to jakiś specjalnie uniwersalny wykrywacz i kłamstwem byłoby mówić, iż dobrze pracuje w zaśmieconym terenie. W ogóle układ pracy takiego detektora jest całkowicie inny niżeli w takim F70. Pozdrawiam!
rokit Napisano 27 Czerwiec 2011 Napisano 27 Czerwiec 2011 X-terra 705 z Warszawy jest z cewką DD-to ta odpowiedź na pytanie z innej beczki.pzdr
Enders Napisano 27 Czerwiec 2011 Napisano 27 Czerwiec 2011 505-tak chyba też, tylko 305 ma koncentryka... ?Pozdrawiam!
arthur82 Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Panowie jak rozróżnić Fishera Gold Bug DP od pro bo zakupiłem tego Gold bug dp ale pisz Gold bug pro i nie wiem czy mam oddać do reklamacji
Spalice Napisano 24 Styczeń 2013 Napisano 24 Styczeń 2013 Po za tym mógłby ktoś opisać wrażenia z pracy Fisherem GBDP?Chodzi mi głównie o kolor.Nie wiem czy zamienić moje Argo V1 na ten wynalazek.
macbaton Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 Fisher Gold Bug DP to inaczej Teknetics G2 z taką różnicą, że ten ostatni ma 5 lat gwarancji.
Spalice Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 Przkopałem forum pod kątem G2 i opinii o nim jak na lekarstwo.Nie dowiedziałem się więcej niż to,że płytki ale z dobrą dyskryminacją.To jak,warto zamienić Argo V1 na Gold buga DP?
szczurros Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 spalice gold bug plytki??? widziales moze tabele z tego watku?? http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=688194#1255896 gold ciagnie wszystko co tylko mozliwe na pewno bym zamienil argo na to cacko
Spalice Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 To wszystko" może właśnie przyprawić o ból głowy na zaśmieconym polu.Tabela tabelą.Jestem ciekawy opinii kogoś,kto używał Golda DP.
szczurros Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 na zasmieconym polu to coby nie bylo bedzie gralo jak hi-fi a gold buga bralbym w ciemno
szczurros Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 nie ale slyszalem od ludzi ktorzy na nim pracowali
szczurros Napisano 30 Styczeń 2013 Napisano 30 Styczeń 2013 ja na tym forum to nie znam nikogo a w gold bug-u jak sama nazwa wskazuje masz dual procesor czyli dwa procesory wiec na zasmiecony teren idealny 2 procesory szybciej ci wszystko wychwytuja i slyszysz wszystko co w ziemi piszczy a ogolnie jak z kazdym wykrywaczem trzeba zlapac trocche wprawy i bedziesz odroznial co tam piszczy
bunkrowiec1960 Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 Teknetics g2 vs Minelab x terra vs Xp adventis Cześc .Przejrzyj sobie to z you tuba .Od miesiąca mam G2 i jestem pod wrażeniem , co prawda na razie testów w powietrzu ,czekam na lepsza pogode .Zanim kupiłem wiele czytalem na jego temat na róznych forach czeskich i usa .POZDRAWIAM
arthur82 Napisano 31 Maj 2013 Napisano 31 Maj 2013 Witam sorki że odkopuje temat ale chciałbym się wypowiedzieć na temat Fisher Gold Bug DP no rewelacja na początku trzeba się do niego przyzwyczaić a później jest z górki już tyle monetek wyciągałem tym wykrywaczem po prostu zarobił już na siebie kolega ma Teknetics G2 i nie łapał tego ca ja fisheremco mogę jeszcze napisać hmm nic mi nie przychodzi do głowy ale ja go polecam po prostu trzeba go samem sprawdzić pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.