Patriota88 Napisano 25 Czerwiec 2011 Autor Napisano 25 Czerwiec 2011 Witam, zaczne od tego ze jesli umiescilem to nie w tym miejscu co trzeba bardzo przepraszam. zarazilem sie tym hobby wlasnie z tej strony i po jakims czasie postanowilem kupic wykrywacz X-terra 505. Odlozylem pieniadze, zamowilem i nastawiony na szukanie monet wyruszylem ze sprzetem ( po wczesniejszym przeczytaniu instrukcji ) na pola. Po kilku godzinach wykopywania samych opakowan po rybach, kapsli i innych smieci stwierdzilem ze moze to zle miejsce i przenioslem sie w inne... oczywiscie bez zmian to samo, caly dzien kopania i nic. Kolejne dni bez zmian, same lancuchy od krowy itd... teraz zaczolem sie zastanawiac czy zakup tego wykrywacza byl dobrym pomyslem, 2000zl w plecy dla samego zlomu....moje pytanie (pewnie do osoby poslugujacej sie tym samym sprzetem) jest nastepujace:czy szukam w zlych miejscach?czy wykrywacz jest popsuty? czy co bo jak sprawdzalem rozne metale to cyferki sa bardzo rozne np. na zloscie pokazywal 18, 24, 36 :Ojak powiniennem go ustawic?jest ktos w stanie mi ŁOPATOLOGICZNIE wylumaczyc jak go wrazie czego ustawic?z gory dzieki za pomoc
tyfus Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 no faktycznie - pytanie umieściłeś w złym dziale.ten służy di identyfikacji, a na temat sprzętu pytamy tu :http://www.odkrywca.pl/forum.php?id_forum=1gdzie za chwilę zostanie przeniesiony.
Anarchista Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 Wybrałeś akurat te pola z jakiegos powodu czy poszedłeś po prostu na pierwsze lepsze pole?Na pierwszym lepszym polu leży głównie właśnie to co wykopałeś i sporadycznie można wykopać jakąś monetę jeśli ma się szczęście. Nawet na ciekawszych polach większość tego co zalega w glebie to śmieci i trzeba się nakopać żeby znaleźć coś konkretnego. Życie poszukiwacza to nie bajka.
Patriota88 Napisano 25 Czerwiec 2011 Autor Napisano 25 Czerwiec 2011 wybralem te pola przypadkowo. przeczytalem wczesniej zeby porozkladac rozne przedmioty z roznych metali zeby sprawdzic cyfry jakie sa zeby wiedziec co w ziemi piszczy i nie pokazuje mi jednej np. na zloto tylko kilka cyferek nie wiem czemu. po za tym moje pytanie sprowadza sie takze do tego jak ustawic ten wykrywacz jaka czulosc i inne parametry oraz to czy szukac na AM czy 1 2 czy 3. to pytanie kieruje wlasnie do poszukiwaczy z tym modelem wykrywacza poniewaz jestem zielony
drakkar Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 Przeczytaj jeszcze raz dokładnie instrukcje. AM sobie narazie daruj, szukaj na prog. który nie dyskryminuje żadnego id na plusie (to chyba prog.1). Na następnym wypadzie kop wszystkie sygnały i rób notatki. Złota obrączka na płasko do cewki da inne wskazanie niż na storc.
rokit Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 A ja proponuję koledze wycieczkę na plaże i tam przyzwyczajanie się do monetek.Reszta przyjdzie z czasem.
rokit Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Polecam wybrać się na plażę-tam poznasz dźwięki monetek.Na początku dobrze poznasz jak reaguje na tego typu fanty.
rokit Napisano 27 Czerwiec 2011 Napisano 27 Czerwiec 2011 Dobrym sposobem na poczucie" sposobu wychwytywania monetek jest wycieczka po plaży.Tam zawsze coś dobrego się nauczysz i znajdziesz.
Patriota88 Napisano 27 Czerwiec 2011 Autor Napisano 27 Czerwiec 2011 nie wiem czy kazdy tak ma ale kazde pole jakie przeszukuje to same smieci.... nic ale to nic nie znalazlem....... jak chodze po lesie znowu nic nie piszczy i zastanawiam sie czy nie zaczac po lesie chodzic bo przynajmniej jak zapiszczy to bede wiedzial ze cos konkretnego... a co do plazy to troche problem bo do morza mam jakies 500 km a w okolicy troche slabo ze zbiornikami bardzo uczeszczanymi przez ludzi.... tak zle i tak nie dobrze....
martino08 Napisano 27 Czerwiec 2011 Napisano 27 Czerwiec 2011 Patriota88, mam co prawda terrke 705, ale to niemal te same wykrywacze, doświadczenie jako takie mam z wcześniejszym wykrywaczem innej marki, 705ke mam około 6 m-cy.Czułość ustaw sobie na 26-27, chyba, że wykrywacz będzie niestabilny to zejdź niżej 22-24.Ilość tonów na początek 4.Ważna rzecz to balans do gruntu (505ka ma manualny)poczytaj w instrukcji jak to zrobić.Wzorzec dyskryminacji 1 z odrzuceniem żelastwa,przy wartościach minusowych powinieneś mieć symbol śmietnika".Plaża to dobry pomysł, jeżeli nie masz możliwości wdrożyć się w swój sprzęt na plaży to zmień pole, na którym szukałeś do tej pory, może jakaś skoszona łąka się nada ;)
Aliens Napisano 27 Czerwiec 2011 Napisano 27 Czerwiec 2011 Wzorzec dyskryminacji 1 zły pomysł lepiej na all metal duzo przegapi sygnałow zwłaszcza jak to swiezak ,a tak to troche pozna dzwieki
Aliens Napisano 27 Czerwiec 2011 Napisano 27 Czerwiec 2011 na all metal zawsze masz wiecej czułosci co sie ojawi wieksza głebokoscią jak na te 6 miesiecy to mało wiesz
martino08 Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 Aliens, kolega prosił o poradę bo jest nowy w temacie,moje porady dotyczyły możliwie delikatnego oswojenia się ze sprzętem początkującej osoby.Sam chodzę na AM, a ile wiem tyle moje ;) nie Tobie oceniaćpzdr.
Aliens Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 martino08 to poco koledze złe rady dajesz, niech pokopie troche zelastwa i pozna sprzet jak na co reaguje..
rokit Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 Przepraszam za moje trzy powyżej identyczne posty.Czekały na zaakceptowanie przez moderatora (jako że jestem tu nowy).A że czekałem dosyć sporo(widać daty przy postach)to myślałem że gdzieś poprzedni zginął w sieci (tak niestety już kiedyś było) i pisałem nowy.Aż w końcu dziś zaakceptowane zostały wszystkie poprzednie i dlatego taki mętlik.Proszę moderatora o pozostawienie jednego postu na temat plaży,czyli wykasowanie dwóch poprzednich moich postów w tym wątku jak i ten tutaj post.Pozdrawiam
mariusz12348 Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 Proponuję włączyć na 3 ja właśnie chodzę w 705 na takich ustawieniach sygnał wiodący na max i dżwięki również jeżeli pamiętam na 99 a po drugie strojenie do gruntu na pewno znajdziesz w instrukcji
KrisssK Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 mariusz12348, sygnał wiodący na max???!!! To Ty oczytaj w instrukcji do czego służy sygnał wiodący i co się dzieje gdy jest ustawiony zbyt wysoko.Sygnał wiodący prawidłowo ustawia się na granicy słyszalności.
mariusz12348 Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 KrisssK ustawienie sygnału wiodącego na max przy dyskryminacji daje możliwość słyszenia wyciętych metali i zdecydowaniu czy chce się sprawdzić co tam jest czy nie ja tak bynajmniej robię i dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie
KrisssK Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 Popełniasz błąd.To samo a nawet więcej usłyszysz gdy treshold ustawisz niżej, na granicy słyszalności.Tutaj masz wszystko dokładnie wyjaśnione:http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=428
mariusz12348 Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 Ok po przeczytaniu muszę przetestować ale na granicy słyszalności to tylko w słuchawkach inaczej nie ma sensu
Aliens Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 mariusz12348 musisz sie jeszcze wiele nauczyc hehe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.