Skocz do zawartości
  • 0

Betonowy orzeł

mlody0283

Pytanie

Napisano

Witam. Resztki orła znalazłem w lesie w gruzach, w miejscu w którym stał kiedyś pomnik z krzyżem. Dowiedziałem się od okolicznych mieszkańców ze pomnik powstał przed II wojną i w owej wojnie został zniszczony przez wojska niemieckie. Jednak nikt nie wie dlaczego powstał w tamtym miejscu i jaką ma historię. Dodam jeszcze ze pod gruzami kryją się ceglane okrągłe fundamenty. Możecie określić kiedy używano takie wzoru i w jakim okresie?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Resztki orła znalazłem w lesie w gruzach, w miejscu w którym stał kiedyś pomnik z krzyżem. Dowiedziałem się od okolicznych mieszkańców ze pomnik powstał przed II wojną i w owej wojnie został zniszczony przez wojska niemieckie. Jednak nikt nie wie dlaczego powstał w tamtym miejscu i jaką ma historię. Dodam jeszcze ze pod gruzami kryją się ceglane okrągłe fundamenty. Możecie określić kiedy używano takie wzoru i w jakim okresie?

Napisano
Obiekt ten znajduje niedaleko pobliskiego pałacu który należał do hrabi Żółtowskiego i dowiedziałem się jeszcze ze bezposrednio z pałacu było widać ten krzyż do którego prowadziła droga gdzie hrabia często uczęszczał.
Napisano
wygląda na orła z 1917? Może ktoś poprawi.

Ale nie o to chodzi, zgłoś to jakiemuś lokalnemu historykowi/pasjonatowi, może w urzędzie gminy do odpowiednich osób. Takie rzeczy trzeba pielęgnować, może znajdą się fundusze na odrestaurowanie? W żadnym wypadku tego nie wyrzucaj i nie zniszcz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie