Skocz do zawartości

Pojazdy wojskowe w Indochinach vol. VII

macvsog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Załadunek silnika do samolotu C-47 (stanowiącego etatowe wyposażenie 2/64 Aniou") na ciężarowkę Citroen P45 przed wysłaniem do Than Son Nhut.
Baza lotnicza Bien Hoa 1949 r.
Nr 42.

• Odpowiedzi 155
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

W śród pojazdów 3ème BMEO jest m.in.: Dodge D60 (tu po prawej) oraz (o ile się nie mylę) prawdziwa rzadkość na zdjęciach z tej wojny- Bredford MWD (brytyjska półciężarówka).
Nr 49.

Napisano

Na tym zdjęciu widać, że w skład patrolu wchodzą (co najmaniej) Willys z przyczepą, 3 cieżarówki Dodge D60 i 2 Bredfordy MWD.
Nr 50.

Napisano

Kolejne zdjęcie Bredforda (już bez związku z 3ème BMEO). Pojazd jechał w konwoju, który wpadł w zasadzkę Viet Minhu.
Nr 51.

Napisano

I następny pojazd o brytyjskim rodowodzie- Fordson WOT2 na ulicy w Saigonie. To jedyna (znana mi fotografia tego wozu w Indochinach).
Nr 52.

Napisano

Thorny" przeznaczony dla francuskiego lotnictwa- gdzieś spotkałem się z informacją, że do Indochin trafiło ok. 180 ciężarówek tego typu, ale nie wiem czy liczba ta odnosiła się tylko do wozów dla lotnictwa, czy do ogółu sil francuskich.
Nr 54.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie