misiek523 Napisano 6 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Witam, zastanawiam się czy da się uratować ten medalik? Jeśli tak to prosił bym o jakieś podpowiedzi czy jednak sobie odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek523 Napisano 6 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 6 Czerwiec 2011 Share Napisano 6 Czerwiec 2011 witam,to zależy z czego jest wykonany medalik. To ułatwi dobór odpowiedniej metody. Na początek standardowo, dobrze umyć, czyli szczoteczka do rąk albo do zębów (najlepiej przycięta)+ woda z płynem do naczyń (można nawet zostawić go w tej wodzie, aby trochę ten brud odpadł). Drugim etapem prawdopodobnie będzie panaceum na wszystko, czyli nieśmiertelna oliwa z oliwek lub przed tą operacją:woda utleniona (ale to tylko i wyłącznie po odpowiednim rozpoznaniu metalu, nie do wszystkiego można stosować ten specyfik) niestety z tych zdjęć nie potrafię ocenić metalu.proponuje jak narazie czyścić szczoteczką i wodą.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 6 Czerwiec 2011 Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Korozja wskazuje na aluminium. Mocno rozwarstwione, prawdopodobnie z kwaśnej gleby. Nic z niego nie wyciągniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek523 Napisano 7 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2011 Prawdopodobnie to aluminium tak jak napisał Blitzkrieg. Tak myślałem, że już się nie dowiem co to za medalik. Chociaż skorzystam z rady Rosforek-a. Czy kwaśna gleba być może, dwa metry dalej wyciągnąłem podobnej wielkości medalik tylko, że owalny strzegący przed cholerą, w ładnym stanie.Dzięki za rady.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajam4 Napisano 26 Czerwiec 2011 Share Napisano 26 Czerwiec 2011 Do aluminium Weź kwas solny przeze mnie sprawdzona metoda którą polecam do aluminium.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko33 Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 Ja tam takie medaliki to albo moczę w wodzie z dużą ilością kwasku albo posypuję medalik kwaskiem i pocieram mokrą szmatką. Pozdro.J" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ayahuasqueros Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 Witam Dość ciekawym specyfikiem jest atlasowski płyn szop" do usuwania cementu i tym podobnych. Niestety ma jedną wade / zalete czyści aluminium do gołego metalu. Jak ktoś będzie chętny moge wrzucić przedmioty po takim czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajam4 Napisano 27 Czerwiec 2011 Share Napisano 27 Czerwiec 2011 u mnie kwas solny sprawdza się najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.