Skocz do zawartości

Odnowienie hełmu

strazak502

Rekomendowane odpowiedzi

ja bym zrobił tak:
umył garnek jakąś delikatną szczotką z jakimś płynem do naczyń,
skóre w środku szmatką wilgotną a później jakaś oliwka,
a jak by rdza nie zeszła całkiem to albo odrdzewiaczem (fosol) pędzelkiem nakładać na rdze i spłukiwać aż wyczyści jak by już rdza zeszła to spryskać wd40 i przetrzeć szmatką i hełmik jak ta lala :) Na nim nie ma grubej rdzy więc fosol powinien sobie poradzić spokojnie (ale nie wiem czy po fosolu nie wyjdą jakieś plamy, przebarwienia) a nawet po wymyciu hełmu bym dał wd40 i nie przejmował się jak troche rdzy zostało.

narazie go wymyj w wodzie z płynem, potem wysusz, na skórę daj oliwkę a na dzwon hełmu wd40 i już powinien ładnie wyglądać:) tak mu nie zaszkodzisz a na pewno będzie dużo ładniej się prezentował:)

skóre tez wyczyść jakąś szczoteczką i jakimś płynem, osusz i posmaruj jakąś oliwką lub kremem (nivea na przykład) na końcu poskładaj tak jak było i ciesz oko:) pozdrawiam

może kwas szczawiowy?? bo farby nie niszczy.(kwas szczawiowy to troche kontrowersyjny środek bo nie wiadomo jak po nim hełm będzie wyglądał za parę lat)

spróbuj fosolem w środku hełmu w jednym miejscu i zobacz jak się zachowa czy usunie rdze i czy nie zostaną jakieś plamy.

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=665420#1235977

poczytaj troche na temat kwasu szczawiowego i zadecyduj czy użyć:)
Ja bym go chyba do kwasu wrzucił na pare godzin ale nie za długo bo niektórzy przez to farbe stracili:( potem zneutralizować kwas poprzez szorowanie w wodzie z płynem do naczyń i na końcu wd40:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie