Skocz do zawartości
  • 0

hełm, jaki wzór i jakie malowania?

psioter5

Pytanie

Napisano

witam, jestem w posiadaniu takowego hełmu, gdy go zdobyłem był w stanie opłakanym, wspawałem mu górę bo była rozerwana, oczyściłem pomalowałem podkładem akrylowym i rzuciłem na półkę.Nie wiem jakiej narodowości jest ten hełm, czy Polski cz ruski nie wiem jaki jest to wzór i przede wszystkim w jakich malowaniach występował, ponieważ chce go przywrócić do stanu pierwotnego. Niedługo będę miał tez hełm niemiecki, też w kiepskim stanie i tez będę go odnawiał na pewno pomoc szanownego grona będzie mi niezbędna w tej renowacji. Pozdrawiam psioter5:)

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tylko nie bierz przykładu z hełmu w prawym górnym rogu. To jest jeden z wielu przykładów, kiedy poważne muzeum - do czego zapewne pretenduje MOP - robi w wała swoich gości. Aż wstyd, żeby polska 50 udawała sowiecką 39. A takich przykładów jest tam więcej...
Orzełki toże pierwyj sort...
Piotrek
Napisano

witam, jestem w posiadaniu takowego hełmu, gdy go zdobyłem był w stanie opłakanym, wspawałem mu górę bo była rozerwana, oczyściłem pomalowałem podkładem akrylowym i rzuciłem na półkę.Nie wiem jakiej narodowości jest ten hełm, czy Polski cz ruski nie wiem jaki jest to wzór i przede wszystkim w jakich malowaniach występował, ponieważ chce go przywrócić do stanu pierwotnego. Niedługo będę miał tez hełm niemiecki, też w kiepskim stanie i tez będę go odnawiał na pewno pomoc szanownego grona będzie mi niezbędna w tej renowacji. Pozdrawiam psioter5:)

Napisano
niestety raczej naszemu sowietowi nie pomógł :) dziura ta czole i druga z tyłu. dzięki za ekspresową odpowiedź. Pozdrawiam.
Napisano
Ma ktoś może z forumowiczów fotki żołnierzy w takich hełmach tylko winnych malowaniach bo na googlach cięzko coś znaleźć:/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie