cupek6 Napisano 24 Maj 2011 Autor Napisano 24 Maj 2011 Witam . Mam pytanie jako laik , do znawców lotnictwa . Chodzi mi mianowicie o odpowiedź na dręczące mnie pytanie , dotyczące małego śmigiełka znajdującego się na dziobie samolotu Messerschmitt Me 163B-1a , i pewnie innych wersji .Jakie ono miało zadanie , bo mnie jedynie przychodzi do głowy jakiś rodzaj prądnicy , czy dodatkowego napędu czegoś ? , ale pewnie się mylę. Dziękuję i pozdrawiam .
Speedy Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 HejNie mylisz się, to właśnie jest turbinka powietrzna napędzająca generator prądotwórczy.
k0k0 Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 Śmigiełko prądnicy. Tu masz trochę na temat Kometa:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=680847
cupek6 Napisano 24 Maj 2011 Autor Napisano 24 Maj 2011 Dzięki za wyjaśnienia . Więc jednak dobrze kombinowałem .A tak nawiasem mówiąc , to straszne straty ponosili , nie tyle w walce a przy lądowaniach , z racji zrzucanego podwozia po starcie .I dobrze , że je mieli tak późno i tak mało :)Pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.